Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойци на "Хизбула" са атакували израелски сили на ливанска територия

Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бойци на "Хизбула" са атакували израелски военни сили на ливанска територия, недалеч от границата с Израел.

Израелските части били подложени на обстрел с ракети и артилерия и принудени да се изтеглят, според твърденията на "Хизбула".

Трима израелски войници са пострадали тежко при сражения в Южен Ливан, съобщиха от израелската армия. Продължават израелските въздушни удари в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Сирени за въздушна тревога прозвучаха в Северен Израел тази сутрин.

Израелската армия е разрушила тунел, прокопан от "Хизбула" от Южен Ливан и с изход на израелска територия. Подземният проход е минавал от района на ливанския град Маруахин към израелското село Зарит. Военните продължават да издирват други тунели по цялата граница.

Призивът на "Хизбула" за прекратяване на огъня показва, че въоръжената групировка е понесла тежък удар и отстъпва, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър. По-рано представителят на ливанската шиитска групировка Наим Касем заяви, че организацията подкрепя усилията на председателя на ливанския парламент Набих Бери за постигане на примирие.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев предприемат се всички мерки, за да няма манипулация при вота

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че властите, заедно с Централната избирателна комисия, вземат всички мерки, за да няма манипулация при гласуването както с хартиените бюлетини, така и с машините. Той напомни на министрите от служебното правителство, че основната им задача е да организират честни и прозрачни избори. "С оглед на това да..

публикувано на 09.10.24 в 12:05
Димитър Главчев

Главчев отрече оградата по българо-турската граница да е са повредена

Заради потенциалния риск да се засили мигрантската вълна от конфликта в Близкия Изток се  планира да се засили видеонаблюдението по границите ни. Това обяви в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев.  След като лично преди два дни той и министри инспектираха оградата по българо-турската граница по въздух и суша,..

публикувано на 09.10.24 в 12:01

Одеска област отново е атакувана с дронове

Трета поредна нощ украинската Одеска област е атакувана от Русия с дронове, съобщава кореспондентът на БТА в Одеса. Украинските военно-въздушни сили заявиха, че по-голяма част от дроновете са били свалени. Отломки от дрон са паднали и върху жилищна сграда, в резултат на което са ранени петима души. Русия също обяви, че е бил обект на украински..

публикувано на 09.10.24 в 11:53

Детският радиохор с традиционен концерт в Дните на японската култура

Утре, 10 октомври, от 19.00 часа в Първо студио на БНР Детският радиохор ще изнесе своя традиционен концерт в рамките на Дните на японската култура в България. Ще бъдат изпълнени японски и български песни и пиеси от световната класика. "Това са културни връзки, приятелски връзки между двете култури и двете страни", подчерта в..

публикувано на 09.10.24 в 11:52

Акция срещу купения вот в Монтана

Акция на полицията срещу купения вот тече в Монтана. Тя стартира тази сутрин. До момента няма задържани лица, каза комисар Йордан Христов, началник на "Охранителна полиция" в Монтана. "Извършват се проверки в съответни тържища за продажба на дървесина, автокъщи, автомоморги, включително търговски обекти, хранителни магазини", поясни той...

публикувано на 09.10.24 в 11:46

Техеран с призив към арабските страни: Не разрешавайте въздушното пространство да се използва срещу Иран

Техеран призова арабските страни от Залива да не разрешават въздушното им пространство или военни бази да бъдат използвани срещу Иран, както и предупреди, че ще отвърне на подобни действия, съобщава Ройтерс. Предупреждението идва на фона на опасенията за отговор от страна на Израел след ракетната атака на Иран срещу Тел Авив миналата седмица...

публикувано на 09.10.24 в 11:30

СО: Полагаме максимални усилия за справедливи възнаграждения в градския транспорт

Столичната община полага максимални усилия да осигури справедливи възнаграждения и по-добри условия на труд за служителите в сектора на градския транспорт, се посочва в позиция на общината заради предстоящия протест на синдикатите. От там заявяват, че днешната демонстрация не отразява реалните усилия и конкретните мерки, които вече са..

публикувано на 09.10.24 в 11:18