Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен с критики към Орбан по време на дебатите в Страсбург

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан и председателката на Еврокомисията Урсурла фон дер Лайен кръстосаха шпаги в пленарната зала на Европейския парламент, докато министър председателят, чиято страна председателства ЕС, представяше приоритетите на унгарското председателство. Дебатите в Страсбург продължават и в момента.

Без да споменава нито веднъж войната на Русия в Украйна, Орбан определи като най-важна цел ЕС да се промени и допълни, че председателството иска да е катализатор за тази промяна. "Ще предприемем стъпки, за да постигнем благоденствие и мир в Европа", каза още той. Като основен проблем той посочи миграционната криза, която, според него, никога не е била толкова тежка от 2015-та насам и рискува да срине Шенген.

"Системата за убежище на ЕС не работи, незаконната имиграция поражда антисемитизъм и подхранва хомофобията", каза още премиерът Орбан и допълни също, че Европа не е конкурентоспособна на останалите големи световни сили. Като един от приоритетите си той посочи и разширяването със страните от Западните Балкани, но бе категоричен, че това не може да стане без Сърбия. 

"Все още има такива, които винят за войната в Украйна не агресора, а нападнатия, не апетита на Путин за власт, а жаждата на Украйна за свобода", каза в обръщението си председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен:

"Така че бих искала да ги попитам дали те биха обвинили унгарците за съветската инвазия през 1956-та година, чехите и словаците за съветските репресии през 1968-ма година, литовците за смазването на бунта през 1991-ва. Ние, европейците, може да имаме различна история и езици, но в нито един от тях мир не е синоним на предавам се, нито суверенитет на окупация". 

"Как Унгария кани руски граждани без допълнителни проверки за сигурността?", попита още фон дер Лайен и допълни, че произтичащите от това рискове са за всички страни-членки и това е заден двор за чуждестранна намеса. 



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атина е против двустранните мигрантски споразумения

Атина настоява за общо европейско решение за мигрантите и е против двустранните споразумения, заяви гръцкият министър по миграцията Никос Панайотопулос. За засилен мигрантски натиск в Егейско море съобщават граничните власти. "Проблемът с мигрантите може да се реши само с общо европейско решение и стратегия, подчерта гръцкият министър по..

публикувано на 17.10.24 в 10:17
Томаш Здеховски

Вотът за българската номинация за ЕК не е сигурен, смята полски евродепутат

Според полския евродепутат от Европейската народна партия Томаш Здеховски вотът за Екатерина Захариева в Европарламента за следващ български еврокомисар не е сигурен. "Проблемът е в това, че много от колегите ни от социалистите и либералите още не са решили дали ще я подкрепят. Те играят игрички с нас и ние не знаем дали ще гласуват..

публикувано на 17.10.24 в 10:11
Мария Павлова

Министър Павлова: ВСС трябва да продължи процедурите за избор на главен прокурор

Според служебния правосъден министър Мария Павлова Висшият съдебен съвет трябва да продължи процедурите за избор на главен прокурор и на председател на Върховния административен съд въпреки предварителните заявки на президента Румен Радев, че може да откаже да подпише указ за назначаването на избраните.  Павлова беше категорична, че след като..

публикувано на 17.10.24 в 10:02

Трима служители на АПИ отиват на съд за трагедията в "Ечемишка" от 2017-а

Окръжна прокуратура - София повторно внесе в съда обвинителен акт по делото за тежък пътен инцидент от 2017-та година в лявата тръба на тунел "Ечемишка", при който е настъпила смъртта на една жена, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.  Деянието е квалифицирано като причинена смърт по непредпазливост в условията на независимо съпричиняване на смърт..

публикувано на 17.10.24 в 09:41

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38
Представители на израелските сили за сигурност оглеждат щетите, причинени от ракета, изстреляна от Южен Ливан, която уцели къща в град Сафед в Галилея, Северен Израел, 25 септември 2024 г.

Въздушна тревога в Хайфа заради ракета, изстреляна от Ливан

Въздушна тревога беше обявена в израелския град Хайфа заради ракета, изстреляна от Ливан. По-рано израелската армия нанесе удари срещу ирански цели на територията на Сирия. Сирените за въздушна тревога бяха задействани в северния израелски град Хайфа тази сутрин. Армията съобщи, че е прехванала ракета, изстреляна от ливанска територия...

публикувано на 17.10.24 в 09:04
Стоян Панчев

Стоян Панчев: При Бюджет 2025 имаме два неприятни избора – или по-голям дефицит, или по-високи данъци

При Бюджет 2025 имаме два неприятни избора – или по-голям дефицит, или по-високи данъци . Това заяви пред БНР Стоян Панчев, Експертен клуб за икономика и политика. Той посочи, че би п редпочел по-голям дефицит. "Дългосрочното натрупване на структурни дефицити води до повишаване на дълговото бреме, но а ко веднъж или два пъти се случи да сме..

публикувано на 17.10.24 в 08:41