Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Кунчев: До момента няма доказан случай на грип в страната

Снимка: БГНЕС

До момента няма доказан случай на грип в страната, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Първите грипни случаи започват в края на октомври и началото на ноември, а след това започва бърз ръст, за да достигне през януари до епидемични стойности. Така ще бъде и през тази година, каза Ангел Кунчев, като добави, че в момента има и други респираторни вируси.

"Covid-19 в момента, и то този вариант - флирт, който причинява в момента доста заболявания и поне половината от случаите, които отиват при личен лекар за преглед са такива. Има, разбира се, и други риновируси и други респираторни вируси. Хубавото е, че не е много тежко протичането. Масово, над 80-90% от хората изкарват тия инфекции за 3-4 дни и се възстановяват бързо. При ковида продължава да го има, но не при всички този симптом на загуба на вкус, на мирис има и кашлица, която се задържа малко по-дълго неприятна суха", обясни доц. Кунчев.

Близо 350 хил. противогрипни ваксини са осигурени от държавата за безплатна ваксинация на хората на и над 65-годишна възраст у нас и те вече се доставят при личните лекари. Това съобщи още главният здравен инспектор доц .Ангел Кунчев на обща дискусия на БЛС, неправителствения сектор и българските здравни власти.

Ваксините вече са доставени за част от общопрактикуващите лекари и вече се поставят, а до края на седмицата те ще достигнат до всички общопрактикуващи лекари, според заявените количества.

"През последните години отчитаме все по-голям интерес от страна на пенсионерите към безплатните противогрипни ваксини. Това е много добра новина, тъй като те са най-застрашени от тежко протичане на болестта и усложнения. Средно годишно около 2 хил. души в тази възрастова група губят живота си след усложнения от грип. С всяка изминала година ваксинационният обхват срещу грип нараства, като целта ни за 2024 г. е всеки пети човек от рисковата група на над 65- годишните да бъде ваксиниран.“, допълни доц. Кунчев. По препоръка на Световната здравна организация тазгодишните четиривалентни противогрипни ваксини включват следните щамове грипни вируси тип А – Victoria и Thailand и тип Б – Austria и Phuket.

Професор Нели Корсун, завеждащ лабораторията "Грип и остри респираторни заболявания" посочи кои ще бъдат грипните вируси през този сезон.

"Очакванията са да циркулират грипни вируси, които са сходни с тези, които са включени в състава на ваксината. Това са два субтипа от А вирусите, а именно Н1 N 1 с представител Виктория А, H3N 2 с представител А Тайланд, и два Б вируса - това са Б Виктория и Р Ямагата", поясни проф. Корсун.

От началото на месеца, откогато започва Националната програма за ваксиниране на лицата на и над 65-годишна възраст са поставени над 15 000 дози ваксина. И тази година имунизационната кампания срещу сезонен грип при възрастните хора стартира успешно, посочи д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването.

 Д-р Кремена Пармакова напомни, че противогрипните ваксини трябва да се поставят ежегодно, тъй като всеки сезон те са с различен състав, поради постоянно променящите се грипни вируси. Ваксината предоставя специфична защита към включените в състава й грипни щамове и развитието на тежкото заболяване от грип. Възможно е едновременно приложение на ваксините срещу грип с ваксината срещу пневмококови инфекции и ваксината срещу ковид.

"Количествата ваксини се съобразяват с първоначалните заявки, които получават притежателите на разрешението за употреба - фирмите, производители и доставчици на ваксини срещу грип", каза д-р Пармакова.

"Благодарение на националната програма за предпазване от сезонния грип за населението над 65- годишна възраст ваксинационното покрите у нас се увеличи значително. Преди стартът ѝ през 2018 г., само 2% от населението у нас си поставяше противогрипна ваксина. Данните от миналата година показват, че вече сме достигнали средните нива от 21% за Централна и Източна Европа. Това е изключително голям ръст и постижение за 5-годишен период. Само за последните 2 години броят на внесените противогрипни ваксини на българския пазар се е увеличил с 60%, а обхватът на националната програма за хората над 65 години е с впечатляващ ръст от 84%. Общият брой на внесените тази година противогрипни ваксини е 480 хил.“, сподели д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина.

По публикацията работи: Ерол Емилов Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водач на листа в Кюстендил признава в анкета, че коалицията му ще купува гласове

Водач на листа за 10 МИР-Кюстендил признава в анкета, че коалицията му ще купува гласове за вота на 27 октомври. Случаят предизвика предизборен скандал в района - самият сгафил политик признал, че е отговорил на анкетата по този начин и не го отрича. На въпроса "Според вас коя партия или коалиция ще купува най-много гласове за предстоящите..

публикувано на 09.10.24 в 16:09

Отбор от Кюстендил спечели състезанието "Млад огнеборец" и купата "Юлиян Манзаров“

Отрядът на Природоматематическата гимназия "Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил спечели първото място и преходната купа "Юлиян Манзаров“ на традиционния национален турнир на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец“, който се провежда от 19 години в Ловеч в памет на момчето от Свищов, загинало при спасяване на свои съученици при инцидента..

публикувано на 09.10.24 в 16:06
Мария Захарова

Кремъл: Справедлив мир в Украйна е невъзможен, ако Украйна се присъедини към НАТО

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че постигането на справедлив мир в Украйна ще бъде невъзможно, ако Киев загуби неутралитета си, присъединявайки се към блок като ръководения от САЩ военен съюз НАТО. Руският президент Владимир Путин заяви преди време, че мирните преговори могат да започнат само, ако Киев се съгласи да се..

публикувано на 09.10.24 в 15:55

"Хизбула" съобщава за сблъсъци с израелската армия

Бойци на "Хизбула" и израелски сили си размениха огън по ливанско-израелската граница днес, преди очакваните по-късно през деня разговори между израелския премиер Бенямин Нетаняху и президента на САЩ Джо Байдън. Шестима души бяха ранени при терористично нападение с нож в израелския град Хадера.   "Хизбула" съобщи, че нейни бойци са влезли в сблъсъци с..

публикувано на 09.10.24 в 15:43
Президентът Румен Радев проведе среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори - 9 октомври 2024 г.

Президентът призова за убедителни действия срещу купуването на гласове и неговите поръчители

Призив за убедителни действия срещу купуването на гласове и неговите поръчители отправи президентът Румен Радев пред представители на институциите, отговорни за провеждане на изборите. В срещата при държавния глава участват министърът на вътрешните работи Атанас Илков, министърът, който координира подготовката за вота - Росен Карадимов,..

публикувано на 09.10.24 в 15:29

Противници и привърженици на Орбан взаимно се обвиниха по време на дебати в ЕП в Страсбург

Противници и привърженици на унгарския премиер Виктор Орбан взаимно се обвиниха в лъжи и пропаганда по време на един от най-разгорещените дебати в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. При представянето на приоритетите на унгарското председателство министър-председателят за пореден път подчерта, че пълноправното..

публикувано на 09.10.24 в 15:24
Константина Георгиева и Брено Плачидо

Брено Плачидо пристигна в България за снимките на филма "Аврора"

Бурна романтична любовна история между италиански журналист и българско момиче, което е принудено да проституира в условията на комунистическа България. Това е част от синопсиса на новия филм на режисьорите Георги Стоев – Джеки и Никола Бошнаков. Продукцията е българо-италианска, а в ролята на младия италианец ще се превъплъти синът на..

публикувано на 09.10.24 в 15:05