Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Справедлив мир в Украйна е невъзможен, ако Украйна се присъедини към НАТО

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че постигането на справедлив мир в Украйна ще бъде невъзможно, ако Киев загуби неутралитета си, присъединявайки се към блок като ръководения от САЩ военен съюз НАТО.

Руският президент Владимир Путин заяви преди време, че мирните преговори могат да започнат само, ако Киев се съгласи да се откаже от големи части от територията, за която претендира Москва и се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО.

Захарова, говорейки по повод на съобщенията, че Западът обсъжда вариант, при който Украйна може да се присъедини към НАТО в замяна на приемане на руския контрол върху обширни части от украинската територия, заяви, че постигането на справедлив мир в Украйна ще бъде невъзможно, ако не се гарантира, че статутът на Украйна е неутрален и необвързан.

Захарова заяви, че това, което Москва нарича "специална военна операция“ в Украйна, е реакция на разширяването на НАТО на изток.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заседание на служебното правителство.

МС одобри позицията на България за съвета "Транспорт, телекомуникации, енергетика" на ЕС

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации, енергетика", което ще се проведе  в  Люксембург на 15 октомври. По искане на Гърция, подкрепено от България, Румъния и Хърватия, в дневния ред е добавена дискусионна точка относно различията в цените на електроенергията на..

публикувано на 09.10.24 в 18:16

67 заглавия в 10-ото издание на "Синелибри"

След 24 часа ще бъде дадено началото на десетото юбилейно издание на кино-литературния фестивал "Синелибри". В програмата му се излъчват само филмови адаптации на книги и това прави фестивала наистина уникален.  Утре вечер в зала 1 на НДК от 19 часа ще е официалното откриване с новия филм на Паоло Сорентино „Партенопа“. Лентата е копродукция между..

публикувано на 09.10.24 в 18:00
проф. Анна Кръстева

С редовно правителство, следващо антикорупционна програма, имаме по-големи шансове за сухопътен Шенген

Намаляват аргументите и тежестта на позицията на Австрия за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген. Това обясни пред БНР проф. Анна Кръстева, преподавател в НБУ. " Крайната десница е на власт в много страни, но виждаме каква подкрепа получаваме от Орбан. Позициите са по-нюансирани. Аз лично бих увеличила шансовете на България..

публикувано на 09.10.24 в 17:28
Проф. Велислав Минеков

Проф. Велислав Минеков: Нещастието на театрите се нарича делегиран бюджет

Най-голямата нещастие в театрите у нас е делегиран бюджет. Такова нещо няма в Германия, няма във Франция. Трябва да има репертоарен бюджет и да не се превръщат театрите в кабаре, да има сериозни постановки. Трябва да има веселба, но и дебют, каза в интервю пред БНР проф. Велислав Минеков, министър на културата в служебния кабинет на Стефан..

публикувано на 09.10.24 в 17:27
Поток от евакуиращи се автомобили бавно се движи на юг от Северозападна Флорида по междущатска магистрала 75, САЩ, 8 октомври 2024 г.

Ураганът "Милтън" наближава Флорида с ветрове със скорост до 250 км/час

Ураганът "Милтън", който е едно от най-сериозните бедствия, заплашващи югоизточната част на американския щат Флорида в последните десетилетия, се очаква да достигне сушата късно вечерта в сряда или рано сутринта в четвъртък българско време.  Според прогнозите се очаква "Милтън" да удари крайбрежието на Флорида в района на залива на Тампа със сила от..

публикувано на 09.10.24 в 17:18

Правителството предоставя хуманитарна помощ от 50 хил. евро за Босна и Херцеговина

Служебното правителство одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина в размер на 50 000 евро, съобщиха на фейсбук страницата си от Министерския съвет.  Помощта е в отговор на най-неотложните хуманитарни потребности на населението на страната след опустошителните наводнения на 4 октомври, отнели живота на най-малко 21 души и..

публикувано на 09.10.24 в 17:14
Джо Байдън

Срещата на върха за Украйна в Рамщайн е официално отменена

Срещата на върха за Украйна, планирана за тази събота в Рамщайн, беше официално отменена. Причина за това е отлагането на визитата на американския президент Джо Байдън в Берлин заради предстоящия ураган във Флорида.   Президентът на САЩ Джо Байдън отложи планираните си пътувания до Германия и Ангола този четвъртък заради урагана Милтън, който се насочва..

публикувано на 09.10.24 в 16:53