Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има паралелни издания във Варна, Пловдив и други областни градове

67 заглавия в 10-ото издание на "Синелибри"

В програмата ще бъдат включени и филми по произведения на Емилиян Станев и Михаил Вешим

| Репортаж

След 24 часа ще бъде дадено началото на десетото юбилейно издание на кино-литературния фестивал "Синелибри". В програмата му се излъчват само филмови адаптации на книги и това прави фестивала наистина уникален. 
Утре вечер в зала 1 на НДК от 19 часа ще е официалното откриване с новия филм на Паоло Сорентино „Партенопа“. Лентата е копродукция между Франция и Италия, а прожекции на филми от фестивала, ще има освен в София, в още 6 български града.
Какво да очакваме от десетото издание на "Синелибри"?
"Синелибри" започва утре и до 3 ноември всички прожекции ще са под мотото "Поезия без край". В дните на фестивала зрители и читатели ще се срещнат на живо с утвърдени творци и изгряващи артисти, ще станат свидетели на десетки кино-литературни премиери, галавечери на 11 страни. В първия по рода си форум на литературните адаптации ще има и надпревара в три конкурса – за пълнометражен игрален филм, за документална лента и за изтъкната литературна фигура и късометражен филм.
Десетото издание обхваща 67 заглавия с 10 международни и над 50 национални премиери, 45 специални събития, ретроспекции, авторски пърформанси. По традиция организаторите са приготвили множество изненади за зрителите, произтичащи от филмовото съдържание – от сиртаки до модерен танц, от фокуси до уроци по шах, разказва изпълнителния директор на "Синелибри",  сподели Александра Александрова.
Новият филм на Паоло Сорентино "Партенопа" се нареди сред номинациите за "Златна палма" в Кан тази година, а историята в лентата е вдъхновена от мита за Партенопа, една от сирените в гръцката митология, чието име означава "глас на девица". 
Партенопа е и поетичното име на Неапол, родния град на Сорентино, който има в актива си "Оскар", "Златен глобус", БАФТА и четири награди на Европейската филмова академия. "Партенопа" е седмият поред негов филм, номиниран за "Златна палма".
В програмата на тазгодишното издание на "Синелибри" ще бъдат включени и филми по произведения на Емилиян Станев и Михаил Вешим. Непосредствено след премиерата на лентата "Вълк" на Теодор Ушев на кинофестивала в Торонто продукцията ще има прожекция в кино "Одеон" на 14 октомври. 
Филмът е адаптация по разказ на Емилиян Станев. Използвайки новаторска техника, Теодор Ушев предлага преосмисляне на вечния конфликт между природата и човечеството. В рамките на събитието публиката ще може да участва в разговор с режисьора и аниматор Теодор Ушев, както и да види други негови произведения, вдъхновени от литературата - "Сомнамбул", "Физика на тъгата", "Третата страница от слънцето" (по мотиви от Библията).
Галавечери ще има на Испания, Гърция, Португалия, Полша, Чили, Финландия и Румъния. Членове на международното жури са Мария Бакалова, Даниел Келман,  Кристин Льоненс,  Ан Кюсак и Игнасио Серико.  А по традиция "Синелибри" ще има паралелни издания във Варна, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора.
Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на България (крайният вдясно) по време на срещата на върха

Главчев в Дубровник: Ще подкрепяме Украйна колкото е необходимо, според възможностите

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че страната ни подкрепя Украйна в справедливата ѝ кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право. Изказването бе направено в Дубровник, където Главчев участва в срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа“. Форумът има за цел..

публикувано на 09.10.24 в 19:50

Зеленски: Ситуацията на бойното поле "създава възможност" за прекратяване на войната не по-късно от 2025 г.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г. Той каза това в хърватския град Дубровник на срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа". На нея участват премиери и външни министри от 12 държави от региона, сред които и..

публикувано на 09.10.24 в 19:44
Кандидатът за лидер на Консервативната партия Кеми Бейденок.

Кеми Бейденок и Робърт Дженрик ще се борят за лидерския пост в Консервативната партия на Великобритания

Във Великобритания депутатите от Консервативната партия определиха двамата финалисти, които ще се борят за овакантения от Риши Сунак лидерски пост. Това са Кеми Бейденок и Робърт Дженрик. Отразяващите събитието журналисти определиха резултата от това последно гласуване на депутатите като "шокиращ", защото фаворитът при предишното гласуване Джеймс..

публикувано на 09.10.24 в 19:18

Катастрофа на Подбалканския път затруднява движението

Четирима души с пострадали при верижна катастрофа на Подбалканския път София - Бургас в района на село Копринка. Ударили са се четири автомобила. Единият се е самозапалил. На място са изпратени екипи на пожарната, полицията и пътната агенция, съобщиха от МВР. По първоначална информация причината за инцидента е спукана гума на единия от автомобилите...

публикувано на 09.10.24 в 19:05
Министърът на електронтото управление Валентин Мундров (вляво),  се ръкува с президента Румен Радев преди срещата за подготовката на предстоящите избори в президентството -  9 октомври 2024 г.

Валентин Мундров: Служебният кабинет работи за връщане на доверието към машините за гласуване

Служебният кабинет работи за връщане на доверието към машините за гласуване. Това заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на срещата при президента Румен Радев с институциите, ангажирани с подготовката на изборите на 27 октомври. Президентът призова за убедителни действия срещу купуването на гласове и неговите..

публикувано на 09.10.24 в 18:49

Орбан: България и Румъния в Шенгенската зона и по суша до края на годината

България и Румъния да бъдат приети до края на годината и със сухопътните си граници в Шенгенската зона ще настоява Унгария, която в момента председателства Съвета на ЕС.  Това обяви премиерът на Унгария Виктор Орбан в реч пред Европейския парламент. Орбан представи приоритетите на шестмесечното унгарското председателство на Съвета на ЕС...

публикувано на 09.10.24 в 18:45
Министерство на земеделието

МЗХ: Утре изплащаме 200 млн. лв. по "украинската помощ"

Утре  земеделските производители ще получат 200 млн. лв. по  т. нар украинска помощ – съобщават от Министерството на земеделието .  Това е първата част от дължимата сума по тази помощ , вече има решение на Държавен фонд "Земеделие" за изплащане на парите, а до Европейската комисия е изпратена нотификация за цялата сума в размер на 325 млн. лв...

публикувано на 09.10.24 в 18:26