Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще продължи граничния контрол до намиране на европейско решение за нелегалната миграция

Германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще продължи граничния контрол, докато бъде намерено решение на европейско равнище за овладяване на нелегалната миграция, обяви министърът на вътрешните работи Нанси Фезер. 

Приоритет за Германия остава влизането в сила и прилагането на наскоро договорения европейски пакт за миграцията и убежището.

"Водим тесен диалог с Европейската комисия, за да придвижим изпълнението на пакта", каза Фезер, която е в Люксембург за среща на вътрешните министри от ЕС, посветена на миграцията. 

Друг акцент за Берлин е връщането на мигранти без право на убежище, допълни германският вътрешен министър.

През май 15 страни членки на ЕС призоваха ЕК да създаде центрове извън границите на съюза, в които отхвърлените кандидати за убежище да бъдат настанявани до депортирането им.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради кризата в Близкия изток в хотелите в Кипър се анулират резервации за октомври

Заради кризата в Близкия изток в хотелите в Кипър се анулират резервации за октомври, обявиха от Кипърската асоциация на хотелиерите. Негативната тенденция в края на активния летен сезон е на фона на поставянето на нови рекорди в туристическия сектор. Хотелиерите в Кипър са притеснени от започналото анулиране на нощувки на острова поради близостта му..

публикувано на 10.10.24 в 22:00
Повредена сграда след израелски военен удар в района на Нувейри в Бейрут, Ливан, 10 октомври 2024 г.

Най-малко 11 души са убити и 48 са ранени при израелски въздушен удар в Бейрут

Най-малко 11 души са убити и 48 са ранени при израелския въздушен удар тази вечер в централната част на Бейрут, съобщава ливанското министерство на здравеопазването. Търсенето за оцелели в отломките на поразената сграда продължава. Израелски въздушен удар в един от централните квартали на Бейрут Агенция Ройтерс цитира източници от ливанските..

публикувано на 10.10.24 в 21:55

Близо 5 милиона са посещенията на българи и чужденци в музеите у нас през 2023-та

Всеки трети пълнолетен българин е практикувал културен туризъм през последните три години, съобщиха във Велико Търново от Министерството на туризма по време на 19-ото международно изложение "Културен туризъм". През миналата година са отчетени близо пет милиона посещения на българи и чужденци в музеите у нас, а по данни на Националния статистически..

публикувано на 10.10.24 в 21:50
Унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер (в центъра) в началото на Европейския съвет на министрите на вътрешните работи в Люксембург, 10 октомври 2024 г.

Въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген - в дневния ред през декември

Въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген е заложен в дневния ред на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" през декември, съобщи министърът на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер след края на заседанието на вътрешните министри на страните-членки в Люксембург. Той добави, че има надежда да бъде постигнато решение...

публикувано на 10.10.24 в 21:35
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) пристигат, за да говорят с медиите след срещата си в Елисейския дворец в Париж, 10 октомври 2024 г.

Украйна не се готви за примирие с Русия, заяви Володимир Зеленски

Украйна не се готви за примирие с Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски в Париж - втората от спирките в западноевропейската му обиколка днес в търсене на допълнителна подкрепа за страната му. Зеленски се срещна с Макрон в Париж "Прекратяването на огъня между Русия и Украйна не е тема за разговори със съюзниците ни" - заяви..

публикувано на 10.10.24 в 21:21

Петима задържани при специализирана полицейска операция в Пернишко

Петима души са задържани за съпричастност към вече извършени престъпления и за притежаване на наркотични вещества при специализирана полицейска операция в Пернишко, съобщиха от ОДМВР. В спецакцията са участвали представители на  Криминална, Икономическа и Охранителна полиция, както и служители на дирекция "Жандармерия". Полицейските действия са били..

публикувано на 10.10.24 в 21:20

МВнР с препоръки за българите, намиращи се на територията на щата Флорида

Българските граждани, намиращи се на територията на щата Флорида, стриктно да спазват указанията на местните власти и да не предприемат пътувания до засегнатите от урагана "Милтън" райони, препоръчват от Министерството на външните работи (МВнР)  на страницата на ситуационния център на ведомството. Жертви, наводнения и разрушения - "Милтън" порази..

публикувано на 10.10.24 в 21:00