Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шахът е сред печелившите спортове от онлайн революцията"

Веселин Топалов: Центърът на шахмата ще се измести към Азия

Той прогнозира светло бъдеще за Нургюл Салимова

| Интервю
Веселин Топалов
Снимка: БТА

Центърът на шахмата ще се измести към Азия. Такава прогноза направи пред БНР световеният шампион по шахмат Веселин Топалов.

"Индия в момента се развива много добре. Има и други страни, като Узбекистан, които са създали поколения от млади таланти. Усещането е, че в бъдеще повечето важни състезания ще се провеждат в Азия. В момента Китай държи световните титли както при мъжете, така и при жените. Европа губи позиции за сметка на Азия". 

Топалов обясни, че има информация, че повечето от играчите в руския отбор по шахмат са против войната, но смята, че "санкциите трябва да продължат, даже и малко да се затегнат". 

Шахът е сред печелившите спортове от онлайн революцията, обясни още той в предаването "РадиоТочка". 

"Все повече хора имат смартфони и могат да играят шах онлайн. В същото време се намали значително и контролът на партиите. Човек може да играе по няколко онлайн турнира на ден. Това означава, че шансът да получи някакъв приход се умножава".

Топалов призна, че се съобразява със съпругата си, когато избира турнирите, в които да играе, тъй като тя учи за изпити в момента. 

"Имам късмет да мога да си избирам".

Той разказа, че децата му харесват шаха, но "имат по-голямо влечение към рисуване, музика и театър".

"Успях да ги науча на правилата, но не много повече".

Веднъж годишно Топалов се изявява и като преподавател в САЩ. 

"По принцип съм състезател, има хора, които са много по-добри като треньори. Моята препоръка към родителите е, че няма нужда някой супер гросмайстор да е треньор на децата им, защото за едно дете няма никакво значение кой ще му покаже първите ходове. По-важно е да е педагог и да има добро отношение". 

Много неща могат да се тренират, посочи той.

"Дори и хора, които нямат голям талант, могат чрез тренировки да постигнат перфектна игра. Едно от най-трудните неща, които човек трябва да се научи, е да прави психологически избор. Интуицията помага и това често решава крайния резултат". 

Теоритично няма пределна възраст, до която може да се състезаваш в шахматни турнири, обясни Топалов.

"Но не само, че мозъкът започва да действа по-зле и по-бавно, човек губи мотивация. Има добри играчи, които поддържат форма и след 50 - годишна възраст, но не е логично да мисля, че добрите ми години предстоят, при положение, че играя срещу играчи, които са с около 30 години по-млади от мен". 

Веселин Топалов прогнозира светло бъдеще за Нургюл Салимова.

"Не мога да кажа колко светло. Тя ще бъде в елита и вероятно ще постигне някакви големи успехи, но не мога да кажа точно какви. Според мен никой не може да каже". 

Шахът няма нужда от физическо присъствие, за да се води една тренировка, отбеляза още той и обясни, че по тази причина няма пречка пред националния ни отбор да се подготвя. 

"Друг е въпросът, че би било хубаво в  страната да има един център за деца, където да се водят редовни тренировки".

"Не знам колко федерации има в България в момента, но е ясна позицията на българската държава – тя ясно е казала коя е тази, която я представлява, а че не се харесва на международната федерация - това е техен проблем", посочи още Веселин Топалов. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Величков

Атанас Величков: България е нужният враг на македонската държавна идеология

България е нужният враг на македонската държавна идеология . Това заяви пред БНР Атанас Величков, главен редактор на македонския сайт "Трибуна". Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания На 11 октомври в Северна Македония се отбелязва Деня на народното въстание . Този ден се смята за начало на..

публикувано на 11.10.24 в 20:15

Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената

Почина българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков.  Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци.  Той е т рябвало да изнесе концерт с "Фондацията", но при качване на сцената е паднал , съобщи  bTV. На място е повикана линейка. Музикантът е бил с тежка черепно - мозъчна травма. 80-годишният музикант е починал в..

публикувано на 11.10.24 в 19:55

Румен Радев: Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет

Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет, защото само така ЕС може да изпълнява основната си мисия за осигуряване на стабилност и просперитет на гражданите си. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си след участие в 19-ата среща на държавните глави от групата "Арайолуш", която се състоя в град Краков,..

публикувано на 11.10.24 в 19:47

Турска компания инвестира 240 млн. лв. в изграждането на завод за соларни панели в село Еленино

Турска компания ще инвестира 240 млн.лв. в изграждането на нов завод за производство на соларни панели в село Еленино, община Стара Загора. Инвестицията ще разкрие повече от 800 работни места. Заводът ще се изгражда на територията на "Индустриална зона-Загоре". Проектът предвижда изграждането на две отделни високотехнологични производства...

публикувано на 11.10.24 в 19:39
Подвижни изборни секции

Сформират подвижни секции и секции за избиратели с увредено зрение в Кюстендил и Дупница

Подвижни секции се сформират в Кюстендил и в Дупница за изборите на 27-и октомври, казаха от общинската администрация. Освен това избирателите с увредено зрение или със затруднено придвижване в Дупница   ще могат да гласуват и в отделна секция, която се намира в Спортната зала в  града, ул.“Христо Ботев“ № 30А.  Дадени са и телефони за връзка...

публикувано на 11.10.24 в 19:33

Побой над мъж в Русе заради отказ да участва в изборна търговия

Мъж от Русе се оплака, че му е бил нанесен побой от негов познат, тъй като отказал да участва в изборна търговия. По случая е образувано досъдебно производство.   Горан Мишев от Русе е със счупена челюст, след побой от негов познат Върбан Върбанов. Пострадалият и съпругата му твърдят, че повод за спречкването е предложение от страна на..

публикувано на 11.10.24 в 19:26

Пурпурното полярно сияние се дължи на мощно слънчево изригване

Пурпурно полярно сияние беше наблюдавано тази нощ в небето на България. Явлението се дължи на мощно слънчево изригване, обясни доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен": "Ние всъщност виждаме най-високите йонизирани светещи частици от земната атмосфера на височини над 150-200 километра над земната повърхност, които..

публикувано на 11.10.24 в 18:40