Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на белия бастун

Снимка: БГНЕС

По повод Международния ден на белия бастун, който насочва вниманието на обществото към проблемите на хората с увредено зрение, в Българската телеграфна агенция ще се проведе пресконференция. Неин организатор е Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928".

На пресконференцията ще бъдат дискутирани проблеми с достъпността на архитектурната среда, рехабилитацията, трудоустрояването на незрящите хора и достъпът им до информация.

Мисията на Националното читалище на слепите е свързана най-вече с последния проблем - институцията е единствената у нас, която издава и разпространява брайлови и електронни книги художествена литература за гражданите с увредено зрение.

Според тях основните проблеми пред достъпа до информация са свързани със съхраняването и увеличаването на библиотечния фонд от брайлова литература.

На срещата ще бъдат демонстрирани два начина на четене на книги от незрящи – със и без високотехнологични помощни средства.

Ще бъдат показани и брайлови книжки с релефни илюстрации.



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Самолетът от катастрофата край Граф Игнатиево е бил в изправност

Комисията, която разследва авиокатастрофата при Граф Игнатиево, не откри преки грешки в организационния процес на полета в средата на септември. Това съобщи министърът на отбраната Атанас Запрянов.  Пилотите са били в отлично психическо и здравословно състояние, допълни Запрянов. Не е имало проблем с авиационната техника. Комисията счита, че..

публикувано на 15.10.24 в 10:11

С възглавници и каски пред РДНСК: Поискаха спиране на проекта за ремонт на "Опълченска"

Да бъде спрян и да се преразгледа проектът за ремонт на столичната улица "Опълченска" поискаха живеещите на тази улица, които пряко са засегнати от реконструкцията. С възглавници и каски те излязоха пред сградата на Регионалната дирекция за национален и строителен контрол, чиито служители, според протестиращите, не контролират ремонтите на..

публикувано на 15.10.24 в 09:50
Лагерът за прием на нелегални мигранти от Италия в Джадър, Албания.

Албания приема първите мигранти от Италия по новото им споразумение

Първият кораб с мигранти от Италия към албанското пристанище Шенгин потегли вчера от остров Лампедуза. Ще бъдат настанени в центрове за съответен прием в Албания съобразно споразумението между Италия и Албания. Очаква се корабът да пристигне между вторник вечерта и сряда. Операцията се ръководи от вътрешното министерство на Италия...

публикувано на 15.10.24 в 09:25

Плевен: На дневен ред са приютът за безстопанствени кучета и спортната зала

Плевенчани от години настояват за изграждане на приюта за  безстопанствени кучета, за изграждане на спортни обекти,  изостанали  по различни причини през  годините . Водният режим също поставя за  решаване проблеми, които не търпят отлагане. В края на месец септември  к метът на Плевен д - р Валентин Христов подписа..

публикувано на 15.10.24 в 09:16
Володимир Зеленски

Зеленски представя Плана си за победа пред лидерите на ЕС

Един човек беше убит и най-малко 11 души бяха ранени при руска въздушна атака срещу украинската Николаевска област, съобщи ръководителят на областната военна администрация.   "Някои от ранените са в тежко състояние", написа в канала си в "Телеграм" областният управител Виталий Ким. Украинският президент Володимир Зеленски ще представи..

публикувано на 15.10.24 в 09:11
Велислав Величков

Велислав Величков: Гешев и Сарафов са инструмент. Сянката зад тях трябва да бъде отстранена!

Този ВСС тотално се компрометира и няма представителност . Нито парламентът, нито професионалните квоти стоят зад този персонален състав. Това заяви в интервю за БНР адвокат Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Протест в София срещу предложението Сарафов да бъде избран за главен прокурор "Ненормално и неморално"..

публикувано на 15.10.24 в 09:11
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов

Министър Малинов с участие в заседанието на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации, енергетика"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще участва в редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации, енергетика", част "Енергетика", което ще се проведе днес в Люксембург, съобщиха от Министерството на енергетиката. Предвижда се в рамките на заседанието министрите да обменят мнения по отношение на приноса на..

публикувано на 15.10.24 в 08:41