Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албания приема първите мигранти от Италия по новото им споразумение

Лагерът за прием на нелегални мигранти от Италия в Джадър, Албания.
Снимка: Ройтерс

Първият кораб с мигранти от Италия към албанското пристанище Шенгин потегли вчера от остров Лампедуза. Ще бъдат настанени в центрове за съответен прием в Албания съобразно споразумението между Италия и Албания. Очаква се корабът да пристигне между вторник вечерта и сряда. Операцията се ръководи от вътрешното министерство на Италия.

Корабът на италианските военноморски сили "Либра" има на борда си 16 мигранти - само мъже, от които 10 души са от Египет, а 6 са от Бангладеш.

Според протокола между Италия и Албания те са от страни, смятани за безопасни.

При пристигането им в Албания ще бъдат подложени отново на необходимото проучване за получаване на убежище. Ще пребивават в мигрантски центрове, създадени от Италия на мястото на бивша въздушна албанска база край селището Джадър.

Разполагат с над 800 места от които са готови близо 400. В рамките на четири седмици италианските власти трябва да вземат решение за мигрантските молби за убежище. 

Европейският съд излезе преди дни със становище относно определянето на една държава за безопасна, което може да се окаже сериозна спънка по реализирането на споразумението между Италия и Албания за мигрантите. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Илков

Илков: 60 спецоперации са проведени до момента срещу купения вот у нас

60 специализирани полицейски операции са проведени до момента срещу купения вот в страната. Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков отчете преди днешното правителствено заседание, че са образувани 60 досъдебни производства, и подчерта, че в рамките на полицейските операции са разкрити и множество други престъпления. "Нашите..

публикувано на 15.10.24 в 12:12

Спецакция за контрол на водачите на мотори, велосипеди и електрически превозни средства в Кюстендилско

Специализирана операция за контрол на водачите на мотоциклети, мотопеди, велосипеди и индивидуални електрически превозни средства започва в Кюстендилския регион, обявиха от Областната дирекция на полицията. Ще се следи за стриктното спазване на правилата за участие в движението, за правоспособността на водачите, ползването на защитни каски..

публикувано на 15.10.24 в 11:38

Милен Митев: Ще поддържаме защитена среда, в която журналистите да могат свободно да работят

Нереформираният модел на финансиране на обществените медии е основното предизвикателство пред дейността. Това подчерта генералният директор на Българското национално радио Милен Митев на започналото в Съвета за електронни медии изслушване на кандидатите за поста за следващите три години.  Той акцентира върху ролята на диалога с работещите,..

публикувано на 15.10.24 в 11:33

НСИ: Рязко забавяне на годишната инфлация през септември до 1,2%

Инфлацията в нашата страна се забави рязко през септември до 1,2% от 2,1% през август, достигайки най-ниско ниво от март 2021 г. насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо август пък беше отчетена дефлация от 1%, след като през осмия месец на годината индексът на потребителски цени се повиши с 0,1% спрямо юли...

публикувано на 15.10.24 в 11:29

Телефонни измамници отмъкнаха 14 000 лева от 72-годишен от Севлиево

Телефонна измама по старата схема "пари за освобождаване на близък от ареста", разследва полицията във Велико Търново. Пострадал е 72-годишен мъж от Севлиево, който е дал всичките си спестявания.  Непознат мъж, представящ се за адвокат, е позвънил вчера по обяд на възрастния мъж и му обяснил, че синът му е блъснал човек с автомобила си, който на..

публикувано на 15.10.24 в 11:27

Последен ден, в който родителите на деца от I до IV и в VIII клас могат подадат заявления за 300 лева помощ за учебната година

Днес е последният ден, в който родителите на деца от 1-ви до 4-ти клас могат подадат заявления за еднократната помощ от триста лева за учебната 2024-2025-та година.  Тази помощ се полага и на учениците от 8-ми клас. Към момента по-активни са родителите на децата от началния курс.   В дирекциите "Социално подпомагане" в област Пазарджик са..

публикувано на 15.10.24 в 10:55

Близо 1000 арестувани за производство и разпространение на наркотици през септември

Близо 1000 души са задържани за престъпления, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотични вещества през септември. Малко над 500 са образуваните досъдебни производства. Това съобщиха от Специализираното междуведомствено звено, което включва представители на прокуратурата и МВР.  От там допълват, че по..

публикувано на 15.10.24 в 10:35