Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психолог изготви наръчник за родители и учители срещу дигиталната зависимост на децата

Организационният психолог Георги Млеканов представи книгата си "Дигитална зависимост - наръчник за родители и за учители" .
Снимка: БТА

Организационният психолог Георги Млеканов от Пазарджик представи книгата си "Дигитална зависимост - наръчник за родители и учители". Авторът стъпва на различни научни изследвания, разкриващи мозъчните увреждания, които настъпват при малките деца, следствие на ежедневното ползване на таблет или телефон. Книгата дава и решения, как да се предотврати тази негативна тенденция. Според Георги Млеканов все повече здрави деца се превръщат в аутсайдери и то с доброволното съдействие на собствените си родители. Бягството от реалния живот, защото виртуалният е по-комфортен, се програмира още в ранна възраст. 

Книгата е насочена към родителите, за да бъдат информирани какво точно предизвикват на децата си, когато сами им подават телефона и то от крехката 7-8 месечна възраст. Според Георги Млеканов последствията за нормалното детско развитие са необратими.

В България няма яснота до каква степен е развита дигиталната зависимост сред децата. Естествено липсват и прогнози, при задълбочаването на проблема, какви ще са последствията от това в близките години напред.

Родителите трябва да знаят, че зависимост е не когато детето е в дигиталната среда, а когато изпитва тревожност, когато е извън нея. И още нещо - храненето на малкото дете с телефон в ръка, развива способността му, вече пораснало, да търси храната винаги когато е в дигиталните платформите, дори и когато не е гладно.

Книгата дава конкретни съвети и решения затова как родителите да предпазят децата си от дигиталната зависимост. 

"Първото важно условие за успех е самият родител да осъзнае проблема, като самият той се промени. Тогава и общуването с детето ще стане по-лесно, точно заради осъзнатата необходимост от това. Когато си говорим с децата, те ще разберат, че героите от клипчетата в интернет не са герои", каза още Георги Млеканов.

Книгата-наръчник предлага още много игрови и практични решения срещу дигиталната детска зависимост.

Срещи с родителите ще се организират в детските градини и в началните учебни заведения.

Репортаж на Невена Петрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мигрант слиза след от кораба на италианската неправителствена организация Emergency`s Life Support в пристанището на Неапол, Южна Италия, 1 август 2024 г.

Споразумението за прехвърляне на имигранти от Италия в Албания влиза в действие

Споразумението за прехвърляне на нередовни имигранти от Италия в Албания влиза в действие утре - тогава на албанския бряг се очаква да акостира кораб с първата група кандидати за убежище.  Джорджа Мелони приветства "смелата" мигрантска сделка с Албания Албания приема първите мигранти от Италия по новото им споразумение Лондон не обмисля..

публикувано на 15.10.24 в 19:43

Протест срещу кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор в центъра на София

Стотици хора се събраха в т. нар. "тригълъник на властта" по инициатива на "Правосъдие за всеки", за да протестират срещу издигането на единствената кандидатура на Борислав Сарафов за главен прокурор.  Движението в района на Ларгото е блокирано. Под лозунгите "Сарафов, върви си!" и под българския флаг множеството поиска да се спре процедурата по избор..

публикувано на 15.10.24 в 19:24
В Савана, Джорджия, САЩ, архив, 24 септември 2024 г.

САЩ: В Джорджия започна ранното присъствено гласуване за президентските избори

В американския щат Джорджия започна ранното присъствено гласуване за президентските избори през ноември.  Ранното присъствено гласуване в Джорджия, който е един от ключовите за президентските избори щати, предоставя на избирателите най-малко 16 дни, в които те да дадат гласа си преди действителната дата на изборите - 5 ноември. В някои от окръзите на..

публикувано на 15.10.24 в 18:52
Владислава Цариградска

Съдия Цариградска с въпроси за СРС-тата срещу магистрати: Трупан ли е архив компроматни банки?

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще поиска информация от прокуратурата по делото за заплахите срещу съдията от Окръжния съд в Плевен Владислава Цариградска и още десетки магистрати и публични лица, за което обвинение беше повдигнато на водещия скитнически начин на живот Илко Захариев, наречен от МВР "Червения пират".  Решението беше..

публикувано на 15.10.24 в 18:30
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 23 септември 2024 г.

Наим Касем призова Израел да прекрати огъня в Ливан

Заместник-генералният секретар на шиитската групировка "Хизбула" Наим Касем призова Израел да прекрати огъня в Ливан, след като от "Хизбула" изстреляха ракети по израелския град Хайфа. А от Пентагона потвърдиха, че изпращат на Израел височинна противоракетна система, управлявана от американски войници. Батареята за височинна отбрана - Thaad - трябва да..

публикувано на 15.10.24 в 18:29
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Събиране на повече приходи и увеличение на данъци е пътят за Бюджет 2025

Който управлява държавата, да поеме политически ангажимент, за по-висока данъчна събираемост или повишени данъци, или въвеждане на нови за тези индустрии и сектори, които нямат, за да се случи бюджетът с тези 3% дефицит. И да не се застрашава влизането ни в еврозоната. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в интервю пред БНР. В..

публикувано на 15.10.24 в 18:26
Британският държавен секретар по въпросите на външните работи, общността и развитието Дейвид Лами пристига на Даунинг стрийт 10 за среща на кабинета, Лондон, 15 октомври 2024 г.

Лондон наложи санкции на организации, подкрепящи израелски заселнически постове на Западния бряг

Обединеното кралство наложи санкции на организации, подкрепящи израелски заселнически постове на Западния бряг. Санкциите са  в отговор на продължаващото насилие от страна на "екстремисти израелски заселници" в окупирания Западен бряг. Това идва след безпрецедентно нарастване на насилието от страна на заселници на Западния бряг през последната година,..

публикувано на 15.10.24 в 17:55