Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си планира съкращаване на 155 работни места

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Би Би Си обяви планове за съкращаване на 155 работни места като част от по-широка стратегия за съкращаване на разходите от 700 милиона паунда. 

Ходът ще спести 24 милиона паунда на корпорацията. Би Би Си изпитва все по-големи трудности да покрие разходите за своята широка гама от услуги, като загуби близо една трета от приходите си през последното десетилетие. Предишното правителство на консерваторите ограничи финансирането за две години до 2024 година и след това предостави най-ниското ниво на увеличение на лицензионната такса до 2027 година. 

От обявените за съкращения 155 места, 130 са на журналисти новинари и 25 на технически персонал. Най-голямата жертва на промените е глобална програма за интервюта "Hard Talk", която се прекратява. Нейният водещ Стивън Сакър, който ще напусне Би Би Си, нарече хода "потискащ" за бъдещето на задълбочените интервюта, които "държат сметка на тези, които твърде често избягват да носят отговорност в собствените си страни". 

Специализираната новинарска услуга Asian Network също ще бъде затворена. 

Дебора Търнес, главен изпълнителен директор на BBC News, каза, че, дори и след спестяванията, отделът "ще остане много добре обезпечен с ресурси в сравнение с конкурентите". Но Националният съюз на журналистите заяви, че е загрижен за дългосрочната вреда за Би Би Си, ако не постъпят спешни инвестиции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лагерът за прием на нелегални мигранти от Италия в Джадър, Албания.

Първите мигранти по споразумението между Рим и Тирана пристигнаха в Албания

На пристанище Шенгин в Албания акостира италианският военен кораб Либра, превозващ мигранти, заловени във водите на Италия. Те са първите в рамките на споразумението за прехвърляне на незаконни имигранти от Италия в Албания.  Италианският плавателен съд пристигна след 36-часово плаване заедно с 16 мъже от Бангладеш и Египет. Те ще бъдат..

публикувано на 16.10.24 в 11:15

Спецакция срещу купения вот и в Ловешко

Специализирана полицейска операция се провежда и на територията на цялата Ловешка област. Тя е насочена срещу престъпления против политическите права на гражданите и за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. В акцията, освен полицейски служители, участват части на "Жандармерията", служители на Инспекцията по..

публикувано на 16.10.24 в 11:02

Цените на жилищата в Европа растат

България задържа втора позиция по ръст на цените на жилищата в ЕС, сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината. Най-голям спад в цените е регистриран в Люксембург, Финландия и Франция, а най-сериозен ръст: в Полша, България, Литва и Хърватия. В сравнение с предходното тримесечие цените остават стабилни в Унгария, повишават се обаче..

публикувано на 16.10.24 в 10:59

Спешният център в Кюстендил отваря врати до две седмици, търси спонсори

Новият Спешен център в Кюстендил, който трябваше да бъде готов до 31 декември 2021 год., ще заработи най-късно след две седмици.  Администрацията вече се е нанесла в новия комплекс, предстои да бъде преместена и координационната централа, която обслужва системата 112 и екипите за спешна помощ.  Изграждането на Спешния център в Кюстендил се..

публикувано на 16.10.24 в 10:48

Българска връзка в мащабна схема за източване на ДДС в Гърция

Гръцките власти разследват схема за измами с ДДС за около 35 милиона евро, в която участват бизнесмен от Солун, висш служител в банка и полицейски служител. Използвани са кухи фирми и в България Вестниците "Капитал" и "Катимерини" се позовават на водещо се разследване от Агенцията за борба с прането на пари. Разследва се бизнесмен от Солун,..

публикувано на 16.10.24 в 10:37

САЩ обвиняват Русия в намеса в предстоящия вот в Молдова

Москва харчи милиони долари, за да повлияе на изхода от президентските избори в Молдова - това обвинение дойде от говорителя на Белия дом Джон Кърби пет дни преди вота в бившата съветска република. На 20 октомври - в неделя - молдовците ще гласуват не само за държавен глава, но и на референдум за присъединяване към Европейския съюз...

публикувано на 16.10.24 в 10:03
Румен Радев

Този ВСС не може да прави избор на главен прокурор, заяви Радев

Във връзка с единствената кандидатура за нов главен прокурор президентът Румен Радев заяви, че този Висш съдебен съвет не може да прави такъв избор. Държавният глава не отговори на въпроса дали би подписал указ за назначаването на главен прокурор, посочен от този съдебен съвет. "Аз вече заявих моето мнение и то се потвърждава, че този Висш..

публикувано на 16.10.24 в 10:00