Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Андреева: Изграждането на вкус от най-ранна детска възраст е липсващата политика в последните 35 години

Между 20 и 30% от българите искат, но не могат да си позволят достъп до култура

Янина Танева: В България политиките за култура рядко се базират на данни

| Интервю
Народен театър "Иван Вазов"
Снимка: БГНЕС

"Между 20 и 30% от българите искат, но не могат да си позволят достъп до култура. Това обясни пред БНР Янина Танева, "Фабрика за идеи".

През 2023 година 72.6 % от българите не са посетили библиотека нито веднъж, 62.6 % не са били на театър, 82.5 % не са били на концерт за класическа музика, опера или балет. Това са данни от национално социологическо проучване на "Алфа рисърч" за достъпа до култура през 2023 година по поръчка на "Фабрика за идеи" и "Обсерватория за икономика и култура". То ще залегне и в основата на предложенията за политики и решения в рамките на проекта "Индекс за достъп до култура 2023".

За последните две години няма съществено подобрение при участието на българските граждани, посочи Диана Андреева, директор на "Обсерватория по икономика и култура".

"Особено притеснителни са две от възрастовите групи. При тази от 18 до 29 години липсват изградени навици в ранна детска възраст. Влияние оказва и приятелската компания, която не посещава такива места".

Възрастовата група 55 +  пък разполага с достатъчно свободно време, но не и с необходимите финанси за посещение на културни дейности, посочи тя.

"При  по-малките общини и села се наблюдава и липса на достъп".

Решенията на тези проблеми трябва да бъдат съобразени с данни, категорична е Танева. 

"В България политиките за култура рядко се базират на данни. Ние все още нямаме стратегия за култура. Настояваме за Стратегия "Достъп до култура", която да е част от една по-голяма визия за мястото на културата в развитието на българското общество. 

Искаме да отворим и по-широк дебат. Тази вечер - 16.10, каним колеги от културния сектор и всеки, който се чувства заинтересован от темата за културата и достъпа до нея, в "Гьоте институт" от 18.30 часа".

Една от идеите им е за културен паспорт на учащите се, който да важи за възрастовата група от 6 до 26 години.

"Това ще позволи да няма загубени поколения, които не са стъпвали в театър". 

Друго предложение  е за по-добра колаборация между културните пространства и артистите. 

"В една платформа да могат да се свързват и заедно да създават културни продукти". 

Изграждането на вкус от най-ранна детска възраст, каквато е идеята за културните паспорти, е липсващата културна политика в последните 35 години, заяви Андреева. 

Тя обърна внимание и на акцента, който се поставя върху културата в ЕС, след пандемията от Covid – 19.

Заради няколко института не може българската култура да остане с абсолютно същото финансиране. Не считам, че министерството на финансите ще я накаже, подчерта Диана Андреева.

"Това, което се случи с няколко театрални института, е черно петно. Необходим е повече контрол и ясна публична обосновка какво се случва там, така че да бъде изчистен имиджа на хилядите хора в българската култура, които работят почтено в името на изграждане на ценностна система на българските граждани".

"Културата е най-оптималната инвестиция, която влияе максимално много върху други теми от живота ни. Тя трябва да бъде приоритетна, да настояваме за това", вярва и Янина Танева.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Методи Лалов

Методи Лалов: Съдебната система е негодна да прилага еднакво и справедливо закона

Политиците да дават обещания за политиките, които ще изпълняват, когато са във властта и отговорността за законодателни промени да бъде споделена, защото промените в съдебната система бяха смачкани от парламентарно представените партии, под една или друга форма. И когато гражданите призовават министри да им изложат проблемите, те да слизат при..

публикувано на 16.10.24 в 13:53

Съюзът на съдиите призова ВСС да не избира главен прокурор и председател на ВАС

Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет, чийто членове от две години са с изтекъл мандат, да не избира главен прокурор и председател на Върховния административен съд. Това става дни след като  за поста на Обвинител номер едно беше номиниран само изпълняващия функциите в момента Борислав Сарафов и ден преди Съветът да открие..

публикувано на 16.10.24 в 13:36

Три сгради са частично срутени при земетресението в Турция

Три сгради са частично срутени при земетресението със сила 5,9 по Рихтер в окръг Малатия, Източна Турция, предаде БТА. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая, цитиран от държавната турска телевизия ТРТ-Хабер. Трус с магнитуд 5,9 разлюля Източна Турция Йерликая уточни, че сградите се намират в окръзите Малатия,..

публикувано на 16.10.24 в 13:20

Изхвърляме средно по 93 килограма храна годишно

По 93 килограма храна годишно изхвърля всеки българин. 10 на сто от храната, която се предлага на потребителите в Европейския съюз, също се изхвърля, въпреки че 42 млн. души от общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене. Данните са на  Българската хранителна банка по повод днешния Световния ден на прехраната...

публикувано на 16.10.24 в 13:03
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: В предизборните програми няма смелост, но задават тон за диалог

Няма особена смелост в предизборните програми на партиите , което е обяснимо при тази диверсифицирана политическа среда, те са реалистични, конструктивни и задават тон за диалог след изборите .  С тази констатация започна коментара си пред БНР  финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен..

публикувано на 16.10.24 в 13:01

СДВР: Най-високата засечена скорост в София е над 260 км/ч

От началото на годината на територията на София са настъпили 588 тежки пътни инцидента  - с 11 по-малко за същия период на миналата година.  Това заяви комисар Валентин Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР, предаде БГНЕС. "Ранените при тези инциденти са 693 или с 2 повече. Загиналите на територията на София от началото на годината са..

публикувано на 16.10.24 в 12:58