Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев се срещна с представители на Парламентарната асамблея на Босна и Херцеговина

Снимка: Пресслужба на президентството

Президентът Румен Радев, който е посещение в Сараево, се срещна с членове на колегията на двете камари на Парламентарната асамблея на Босна и Херцеговина.

Държавният глава разговаря с премиера на страната Боряна Крищо, както и с върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид.

Перспективата за членство на страната в Европейския съюз, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, както и развитието на двустранните отношения са във фокуса на разговорите на държавния глава.

Визитата на президента Румен Радев в Босна и Херцеговина завършва с посещение на военната база "Бутмир" край Сараево. Там държавният глава ще се срещне с  българските военнослужещи, които участват в операция „Алтея“ на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.

"Сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина е въпрос от стратегическо значение за стабилността и просперитета на целия регион. България остава твърдо ангажирана с мисията на EUFOR "Алтея", защото вярваме, че тя има ключово значение за гарантирането на тази сигурност и стабилност", коментира Радев.

За участието на български военни в операцията благодари и председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина  Денис Бечирович.

 "Благодаря, че 121 български военнослужещи участват в мисията на ЕUFOR  тук. Операция "Алтея" на Европейския съюз е важна за Босна и Херцеговина заради сигурността на страната ни и за стабилността на целия регион", каза Бечирович.

Военната операция на Европейския съюз "Алтея" започва в края на 2004 година и е продължение на мисията на ООН в балканската държава. Българска рота се включва за първи път в охраната на щаба в база "Бутмир" още в началото на 2002 година като част от Стабилизиращите сили в Босна и Херцеговина /СФОР/ с мандата на Съвета за сигурност на ООН и под командването на НАТО.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обвиненият за катастрофата на бул. "Владимир Вазов", при която загина пешеходка, остава в ареста

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста мъжа, който причини катастрофата на столичния булевард "Владимир Вазов", при която загина пешеходка. СГС остави в ареста шофьора, обвинен в смъртта на жена при катастрофа на бул. "Владимир Вазов" Според съда свидетелските показания и изготвената експертна справка на видеозапис дават..

публикувано на 17.10.24 в 13:58

ЕК одобрява 84 млн. евро държавна помощ за земеделски производители

Европейската комисия съобщи, че одобрява отпускането на 84 млн. евро държавна помощ за българските производители на зърнени и маслодайни култури, както и близо 85 млн. евро за земеделците у нас, които отглеждат животни. Решението е свързано с отраженията от войната, предприета от Русия срещу Украйна. Помощта представлява пряко и безвъзмездно изплащане на..

публикувано на 17.10.24 в 13:56

В ареста остават двамата мъже, обвинени за убийството в карловското село Столетово

Пловдивският апелативен съд остави в ареста двамата братя, обвинени за убийството на 48 годишният Борис Кисьов в карловското село Столетово. Пред съдебната палата преди заседанието се събраха роднини и приятели на убития, както и представители на Инициативния комитет “Столетово - единни за справедливост”. Близо 400 жители на селото и над 150 от..

публикувано на 17.10.24 в 13:41

Столичната полиция задържа събирачи на дългове, използвали силови методи

Столичната полиция задържа хора, които са се занимавали със събиране на дългове, като са използвали силови методи. Операцията се провежда на столичния бул. "Сливница", научи БНР. По първоначална информация арестуваните са двама. Снимка: МВР

публикувано на 17.10.24 в 13:39

Андрей Иванов: Решението за ползване на BG-alert се взима от областен, кмет и министър

Да бъдем снизходителни, когато получим съобщение на BG-alert и се окаже, че няма за какво. По-добре е да се получи такова съобщение и да няма опасност, отколкото да не се получи, че сте застрашени. Това коментира бившият директор на "Гражданска защита" Андрей Иванов в интервю пред БНР. "А снизходителност трябва да се проявява, защото..

публикувано на 17.10.24 в 13:37

Влак блъсна камион на жп прелез

Влак блъсна камион на жп прелез край Лом.  Инцидентът е станал преди обяд днес в квартал "Момин брод", на километри от централната гара в Лом.  Влакът е блъснал ремаркето на камиона, който най-вероятно е пресичал неправилно. Полицията извършва оглед на място. По първоначални данни няма пострадали хора.  По-късно ще има и още информация..

публикувано на 17.10.24 в 13:32
Ханес Хайде

Евродепутатът Ханес Хайде: Цялостното присъединяване на България към Шенген е от полза и за австрийската икономика

Австрийският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ханес Хайде заяви пред БНР, че свалянето на ветото на Австрия за цялостното присъединяване на България към Шенген е в полза и на австрийската икономика: "От самото начало настоявам Австрия да не блокира влизането на България и Румъния в Шенген, защото то е от..

публикувано на 17.10.24 в 13:30