Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спрени са два влака по линията Троян – Ловеч, хората недоволстват

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

От 1 октомври БДЖ въведе ново разписание на влаковете по линията Троян – Ловеч. Спрени са два от влаковете, с които пътниците правеха връзки на гара Левски с влакове за София, Варна, Русе, Свищов, Враца и т.н.

Освен това жители на селата между Троян и Ловеч също ползваха влаковете за придвижване до двата града заради намалелите автобуси.

Новото временно разписание на влаковете по линията, което е в сила до 14 декември, предизвика сериозно негодувание на пътниците заради недостатъчния обществен транспорт както към областния център, така и към останалите части на страната. 

"Въпреки неподдържания състав, лошите условия на вагони, пак се наблюдават достатъчно хора - упорити, оставащи, имащи нужда от това и влакът го имаше", коментира жителка на Троян. Според нея може да се оставят старите връзки. "Не може все да казваме, че няма пари и че е орязан бюджетът, а виждаме, че пари има, бюджетът е добре направен", категорична е тя. 

Очакваме да се съобразят с желанието ни и тези влакове да бъдат възстановени, споделят хората. 

Ръководството на Община Троян също изрази недоволството си от спрените влакове. Кметът Донка Михайлова поясни какви действия ще бъдат предприети:

"Смущава ни това, че за първи път БДЖ не направи обсъждане с ръководството на общината и с ръководствата на другите общини за новото разписание. Това, което предвиждаме, е да внесем за обсъждане темата на заседание на Общинския съвет. На него аз ще внеса предложение, след консултации със специалисти на БДЖ, не само с искане за ново разписание, но и с искане за това да бъде подобрена скоростта на движение на влаковете, тъй като сега те се движат със скорост значително под тази, която жп линиите позволяват. Ще искаме изготвяне на разписание за движението с максимално допустими за пътя параметри, разписание, което да осигурява максималните възможности за връзки с други жп линии. Ще искаме включване на линията Левски - Троян в маршрутите за регулярни атракционно-туристически пътувания. Това е начин пътниците, които ползват жп връзките, да се увеличат и Троян да не загуби възможността да ползва жп транспорт". 

Целия репортаж на Пламен Христов в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обезвредиха артилерийски снаряд в района на село Блатец

Артилерийски снаряд е обезвреден от специализиран екип на Центъра за подготовка на специалисти Сливен, съобщават от Министерство на отбраната. Боеприпасът е бил открит в района на село Блатец, област Сливен, а унищожаването е извършено на учебен център "Батмиш". Унищоженият снаряд е 152 мм, бронебойно трасиращ, но не се уточнява как е..

публикувано на 18.10.24 в 16:20
Шестокласничката Мира Косева

Българска ученичка стана световен шампион на международна олимпиада по английски език

Българска ученичка спечели титлата "Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г., съобщиха от Министерството на образованието и науката. Шестокласничката Мира Косева зае първото място в ниво A1 и завоюва най-високото отличие за България. Тя е възпитаничка на 128 Средно училище „Алберт..

публикувано на 18.10.24 в 16:16
Генерал-майор Явор Матеев

Генерал-майор Явор Матеев настоява за увеличение на заплатите на парашутистите

От Съвместното командване на специалните операции настояват да бъдат задвижени проектите за превъоръжаване на специалните сили и да бъдат увеличени възнагражденията на парашутистите. Това каза генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване: "Специфичното възнаграждение за това, че сме парашутисти, не е осъвременявано от..

публикувано на 18.10.24 в 16:10

Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за предстоящия вот

Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за предстоящия вот. Това пише служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов в писмо до Обществения съвет към Централната избирателна комисия.  Министърът, определен да координира действията на изпълнителната власт по подготовката на вота, информира още, че..

публикувано на 18.10.24 в 16:00

36 задържани в страната по подозрение, че са купували гласове

36 души са задържани до момента в страната по подозрение, че са купували гласове. Това съобщи служебният вътрешен министър Атанас Илков.  259 са сигналите за изборни нарушения, подадени в МВР към момента. Това обясни вътрешният министър Атанас Илков.  Досъдебните производства, които са образувани са 70.  Протоколите, които МВР е съставило, са 898,..

публикувано на 18.10.24 в 15:55
Ирена Методиева

Млада жена се нуждае от подкрепа за извършване на трансплантация в чужбина

Заради прогресиращо белодробно заболяване млада жена търси възможности за трансплантация в чужбина. Ирена Методиева има нужда от бял дроб, за да може да диша и да се движи без да товари сърцето си. И докато очаква оферта, която да й даде шанс за желания живот, тя започва да събира средства за допълнителни разходи , свързани с бъдеща..

публикувано на 18.10.24 в 15:50

56 хиляди подписа в подкрепа на Петицията за забрана на клетъчно отглеждане на телета

56 хиляди подписа са събрани от български граждани в подкрепа на Петицията срещу клетъчно отглеждане на телета.  Това съобщи пред БНР Стефан Димитров, председател на организацията "Невидими животни". "Това е петиция, която  цели да се забранят едни изключително жестоки съоръжения.  Голяма част от крупните индустриални млекопроизводители у..

публикувано на 18.10.24 в 15:45