Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се изселват от Купянск и близките села

Купянск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди жители на украинския град Купянск и близките села се изселват заради руската заплаха. 

Властите обявиха началото на евакуацията по-рано тази седмица с обяснението, че не са в състояние да поправят електро- и водоснабдяването под постоянния обстрел. Но местни жители обясниха пред Ройтерс, че не прекъсването на тока и водата ги кара да напуснат домовете си, а страхът от руските бомбардировки:

"У нас падат много управляеми бомби. Бомба повреди апартамента ми наскоро. Балконът и всички прозорци бяха потрошени. Дроновое летят постоянно. Когато се случи ужасът у дома, отидох при родителите ми и им казах - или ще се евакуираме, или всички ще ни убият тук", разказва жителка на Купянск.

Купянск е стратегически важен транспортен възел в източния край на обширната Харковска област, на стотина километра от областния център. Украинците го отвоюваха през септември 2022 година и оттогава го отбраняват от руските атаки. Днес на места войските на Москва са само на 4 километра.

Управителят на Харковска област Олег Синегубов съобщи, че на изселване подлежат около 10 хиляди души.

"Провеждаме задължителна евакуация на цялото гражданско население от четирите общини. Към момента приоритетът е да изведем всички хора от левия бряг на река Оскол. По план това са 4000 души". 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Скоро ще пристигне делегация на Белия дом, която ще отговори на предложенията в "плана за победа"

Скоро в Украйна ще пристигне делегация на Белия дом, която ще отговори на предложенията в представения от украинския президент "план за победа" във войната с Русия. Това заяви самият Володимир Зеленски в интервю за украинската телевизия. Той допълни, че преди два дни е разговарял с американския си колега Джо Байдън. По-рано през..

публикувано на 18.10.24 в 20:20
Джо Байдън

Байдън вижда "път към мира" в Газа след смъртта на лидера на "Хамс" Синуар

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че вижда "път към мира" в Ивицата Газа след смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар преди два дни, но неговото постигане ще бъде трудно, предаде Ройтерс. В съвместно изявление с германския канцлер Олаф Шолц, разпространено от Белия дом, Байдън обясни, че смъртта на Синуар представлява..

публикувано на 18.10.24 в 19:39

При определи обстоятелства страна членка на ЕС може временно да ограничи някои мигрантски правила

"Всяка страна членка при извънредни обстоятелства може временно да ограничи прилагането на определени правила при приемането на мигранти и обработката на молбите им за убежище". Това каза говорителката на Европейската комисия Анита Хипер в отговор на въпрос за предупреждението на Полша от началото на седмицата, че ще отхвърля молби за..

публикувано на 18.10.24 в 19:27

АПИ: Движението на детелината на столичния бул. "България" не може да бъде пуснато

Движението на детелината на бул. "България" в столицата не може да бъде пуснато, докато не се осигури безопасното преминаване, съобщиха от Агенция Пътна Инфраструктура. Причината е, че АПИ не може да съгласува предложената от Столичната община временна организация на движението. От агенцията уточняват, че Столичната община няма право да..

публикувано на 18.10.24 в 19:18
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Още през 2024 г. може да надхвърлим 3% дефицит

Очертава се сериозен дефицит през 2025 г. , заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова.  Преди да се притесняваме за 2025 г. обаче, трябва да погледнем към изпълнението на 2024 г. , предупреди тя и обясни: "Трябва да влезем в еврозоната, но не инфлацията ще ни спъне този път, а ще ни спъне 3% дефицит. Има голяма опасност още през 2024 г. ние..

публикувано на 18.10.24 в 19:16
Георги Тахов, земеделски министър

Засилен контрол за превоз на животни през границите ни с Гърция и Румъния заради шарка по овцете

България е въвела засилен контрол за превоз на животни през границите ни с Гърция и Румъния заради огнищата на шарка по овцете. Това каза в Луковит министърът на земеделието и храните Георги Тахов по повод откритите и у   нас две огнища та шарка по овцете и сложната епизоотична обстановка в съседните ни страни. Министър Тахов каза, че са..

публикувано на 18.10.24 в 19:11
Венцеслав Стефанов

Венци Стефанов: Никога не са ми предлагали да участвам в уговорен мач

"Никога не са ми предлагали да участвам в уговорен мач. Няма шанс!"  Това заяви пред БНР Венци Стефанов, президент на футболен клуб "Славия". "Никога в живота си това няма да го направя!" Стефанов се съмнява, че в А група има уредени срещи. "Но в Б група ми се струва, че има такива". Когато взимаш млади футболисти, няма как да спекулираш с..

публикувано на 18.10.24 в 19:05