Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макс Верстапен ще стартира първи в спринта в Остин

Макс Верстапен
Снимка: БГНЕС

Макс Верстапен се върна в челото на Формула 1, след като спечели квалификацията за спринта на „Пистата на Америките“ в Остин.

Световният шампион си гарантира първата позиция на старта за късото състезание в Тексас с време от 1:32.833, което беше с 0.012 по-добро от това на Джордж Ръсел, който малко изненадващо стигна до второто място. Двамата бяха единствените, които слязоха под 1:33 в решителната част на битката за полпозишъна днес.

Втората редица ще си разделят Шарл Леклер и Ландо Норис, които изостанаха със съответно 0.226 и 0.250 от Верстапен. Карлос Сайнц, който беше най-бърз в тренировката преди квалификацията за спринта, ще стартита пети, а до него на третия ред ще се нареди Нико Хюлкенберг.

За разлика от Ръсел, Люис Хамилтън не беше доволен от тактиката на Мерцедес за ранно излизане на пистата в SQ3 и седемкратният световен шампион остана едва седми в решителните осем минути на битката за полпозишъна. Кевин Магнусен ще прави компания на британеца на четвъртата редица, а на петата ще застанат Юки Цунода и Франко Колапинто.

Серхио Перес ще бъде първи извън топ 10 на стартовата решетка за спринта, след като мексиканецът беше с 0.192 по-бавен от Цунода в спора за последното място в SQ3. Заедно с него елиминирани в края на SQ2 бяха още Пиер Гасли, Ланс Строл, Фернандо Алонсо и Лиам Лоусън.

Последните трима практически останаха без времена, след като загубиха своите единствени летящи обиколки заради излизания извън границите на пистата. Те бяха подредени спрямо класирането си в края на SQ1. В нея Строл завърши седми, Алонсо беше десети, а Лоусън - 12-ти.

Голямата жертва на SQ1 беше Оскар Пиастри, който остана на 16-то място, на 0.016 зад Гасли в спора за последното място във втория сегмент. Австралиецът се озова в зоната на изпадащите след като не направи достатъчно добра първа летяща обиколка, а във втората си излезе извън границите на пистата в завой №19 и съответно загуби времето, което щеше да го класира седми.

Заедно с австралийския пилот елиминирани в края на първата фаза бяха Естебан Окон, Алекс Албон и съотборниците в Заубер Валтери Ботас и Гуаню Джоу, които ще заемат традиционните си позиции в дъното на стартовата решетка. За Албон отпадането дойде след едно завъртане в 19-ия завой в неговата втора бърза обиколка, в която той се движеше в график до се класира сред първите 15 и да продължи към SQ2.

Спринтовото състезание за Гран При на САЩ, 19-ти кръг за сезон 2024 във Формула 1, е предвидено за 21:00 часа българско време днес. То ще бъде с продължителност от 19 обиколки и само първите осем в него ще вземат точки за генералното класиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хорхе Мартин отвя конкуренцията в спринта, Баная не влезе в тройката

Хорхе Мартин спечели своя шести спринт за сезона в MotoGP, след като триумфира в късата надпревара за Гран При на Австралия. Испанецът беше недостижим за конкурентите си в 13-те тура на „Филип Айлънд“ и води във всеки един метър от състезание. На финала той спечели с аванс от 1.5 секунди пред Марк Маркес, след като във финалните обиколки Мартин върна леко..

публикувано на 19.10.24 в 08:45

Пряко по "Хоризонт" - Левски - ЦСКА София и Ботев (Пловдив) - Славия

Двубойте от 12-мия кръг в Първа професионална футболна лига между отборите на Левски и ЦСКА- София от 15.45 часа и Ботев (Пловдив) - Славия от 18.45 часа можете да проследите пряко по програма "Хоризонт" в рамките на предаването "Спорт и музика".  Символичните домакини от Левски влизат в срещата срещу ЦСКА - София от по-добра позиция чисто като..

публикувано на 19.10.24 в 08:32
Хорхе Мартин

Хорхе Мартин спечели трети пореден полпозишън в Австралия

Хорхе Мартин остана на само 0.050 секунди от миналогодишния си рекорд на пистата „Филип Айлънд“, но това не му попречи да спечели третия си пореден полпозишън за Гран При на Австралия в MotoGP. Испанецът се ориентира по най-добрия начин в сложните условия на изсъхваща писта и меко казано унищожи конкуренцията. Мартин допусна грешка в първата си летяща..

публикувано на 19.10.24 в 06:29
Григор Димитров

Григор Димитров стигна полуфиналите в Стокхолм

Григор Димитров направи поредна крачка към нова титла в кариерата си, като надигра швейцареца Доминик Щрикер с 6:3, 6:2 за час и 10 минути игра на тенис турнира в Стокхолм на твърди кортове . Така българинът се класира за полуфиналите, където утре ще срещне Талон Грикспоор от Нидерландия. Димитров, който е печелил титлата в Стокхолм през..

публикувано на 18.10.24 в 23:29
Александър Везенков

Александър Везенков с 16 точки при загуба на Олимпиакос

Гръцкият Олимпиакос, с българския национал Александър Везенков в състава, отстъпи пред Анадолу Ефес с 89:91 (23:11, 21:30, 26:24, 19:26) като гост в Истанбул в среща от четвъртия кръг на Евролигата по баскетбол. Олимпиакос допусна втора загуба от началото на сезона и продължава с актив 2-2, като продължава да няма победа като гост. Анадолу Ефес..

публикувано на 18.10.24 в 23:06
Ботев (Вр) и Локо (Пд) направиха 0:0

Ботев (Вр) и Локо (Пд) не се победиха

Отборите на Ботев (Враца) и Локомотив (Пловдив) завършиха 0:0 в мач от 8-ия кръг на футболната Първа лига. Това бе първият мач на Локомотив без треньора Любослав Пенев, като пловдивчани бяха водени от Христо Златински. Ботев пък се завърна на стадиона си във Враца, след като бе сменено тревното покритие. В първите минути на мача не се случи..

публикувано на 18.10.24 в 21:35
Левски победи ЦСКА с 3:0 гейма

Левски с девети поред успех срещу ЦСКА

Шампионът Левски се наложи над ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:19, 25:14) в откриващия мач от новото волейболно първенство при мъжете. Това се случи шест дни след полуфинала за Суперкупата на България, в който "сините" отново постигнаха чиста победа. Това бе и деветия пореден успех на Левски в дербито с ЦСКА в последните години. В първия гейм мачът..

публикувано на 18.10.24 в 21:26