Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 33-ма убити при удар в Ивицата Газа

Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Най-малко 33-ма души са убити при само едно от израелските нападения в Газа в петък - ден обявяването на смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар.

Свързаните с "Хамас" здравни власти в Ивицата съобщават, че 21 от убитите в бежанския район Джабалия са жени. Само при този удар ранените са 85 души, като са сринати три семейни жилища.

Би Би Си уточнява, че последните данни не могат да бъдат независимо потвърдени, тъй като Северна Газа е комуникационно блокирана.

През последните седмици обаче ООН потвърди информацията за тежки последствия от израелски нападения в този район, включително срещу здравни заведения, жилища на разселени и пунктове за раздаване на храна. За удара вчера пред репортери говори директорът на болницата "Ал Ауда", която също беше обект на израелски нападения през седмицата. Той обяви, че много от пострадалите в Джабалия се лекуват на пода, защото отделенията са пълни.

Това са последствията от само един от израелските удари в петък.

Отново по данни от здравните власти в Ивицата, 39 души са загинали в Северна Газа при други атаки. Според ООН, в Джабалия се намират 400 000 души, много от които са избягали там от други места, за да се озоват отново под обстрел.

Ръководителят на Агенцията за хуманитарна помощ на ООН Георгиус Петропулос заяви, че те живеят при ужасяващи условия. В продължение на две седмици Израел не допускаше и хуманитарна помощ към Северна Газа преди представители на Съединените щати да заплашат, че тази политика може да спре някои от военните доставки.

В петък в Ивицата са допуснати 30 камиона с храни, вода, медицински консумативи и друга хуманитарна помощ, но според "Ройтерс", те не достигат до най-нуждаещите се райони като Джабалия.

Пред Би Би Си израелският министър Амичай Чикли потвърди, че силите на страната осъществяват блокада на райони от Северна Газа, от които преди това са позволили евакуация. Подлагането на цивилно население на глад представлява военно престъпление, но министърът отхвърля тези обвинения.

Припомняме,  че Тел Авив обяви, че няма да спре действията си в Ивицата след убийството на Синуар в южния град Рафа. "Хамас" от своя страна обяви, че няма да освободи намиращите се повече от година в плен заложници преди изтеглянето на израелските сили от Газа.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изгасен е пожарът на връх Ком

Пожарът в Стара планина над Берковица е изгасен. До късно снощи огнеборци и горски служители са се борел с пламъците в района на връх Ком. Над 30 декара със сухи треви и ниски храсти са изгорели при пожара вчера в района на връх Ком. Три екипа на пожарната служба и служители на Горското в Берковица са гасили до късно снощи. Пожарът се е..

публикувано на 19.10.24 в 10:27

Може ли руската дезинформация да спечели изборите в САЩ

"Влиянието не означава умствен контрол. Няма как някой привърженик на демократите да влезе в "Туитър" седмица преди изборите, да види някаква фалшива новина и да промени гласа си. Но е възможно една дезинформационна кампания да повлияе на достатъчно голям брой колебаещи се хора, така че това да има значение за крайния резултат". Това казва..

публикувано на 19.10.24 в 10:25
Палестинците издигат палестинско знаме до разрушената си къща след израелски въздушен удар срещу бежанския лагер Ал-Бурейдж, южната част на Ивицата Газа, 18 юни 2024 г.

Близкият изток и Украйна - в центъра на световните събития от седмицата

Украйна няма да отстъпва територии на Русия. Това декларира президентът Володимир Зеленски, който тази седмица представи официално мирния си план, в който първа точка е незабавна покана за НАТО. Според Москва този план тласка НАТО към директен конфликт с Русия. Страх от разширяване на войната и в Близкия изток след седмица на смърт и разрушения. Това..

публикувано на 19.10.24 в 10:25
Снимката е илюстративна.

Запалиха сграда на телевизия в Багдад, унищожена е техника

Поддръжници на проирански въоръжени групи щурмуваха и опустошиха офисите на саудитска телевизия в Багдад заради репортаж на медията, в който командирите на въпросните групи са наречени "терористи". По данни на агенция "Франс прес", между 400 и 500 души са атакували студиата на канала MBC (ЕмБиСи) в столицата на Ирак тази нощ. Унищожени..

публикувано на 19.10.24 в 10:08

Доставени са ролките за машинния вот в 10 МИР - Кюстендил

Доставени са ролките за машинното гласуване в 10 многомандатен избирателен район - Кюстендил, съобщи областният управител инж. Александър Пандурски. Това стана в присъствието на председателя на РИК  Венцеслав Механджийски, началника на Охранителна полиция при ОДМВР-комисар Васил Паргов и полицейска охрана. Предстои ролките да бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 09:54

Густав Гресел: Политиката на САЩ е равнозначна на бавна смърт за Украйна

Володимир Зеленски обяви в сряда какво съдържа планът му за победа над Русия, която според него може да се осъществи до края на следващата година. Като най-важни условия за успеха украинският президент посочи въоръжаването на украинската армия, отмяната на ограниченията за обектите на руска територия, които може да поразява със западно оръжие, и..

публикувано на 19.10.24 в 09:51

В община Сърница все още не са назначени членовете на СИК-овете

В община Сърница все още не са назначени членовете на секционните избирателни секции, тъй като една от партиите е пропуснала консултациите при определяне на състава на СИК-овете. След неявяването й, останалите са си разпределили нейните квоти помежду си, а заради жалба от ощетената партия - казусът се решава в съда, обясни секретарят на..

публикувано на 19.10.24 в 09:46