Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Нова книга с разкази от Зорница Гъркова

Младата писателка Зорница Гъркова издаде втората си книга с разкази, книга, която потвърждава таланта ѝ. Още с първ ия си сборник с разкази – “Пътят на мравките“, тя показа умението да наслагва пластове и драматизъм, показа владеенето на жанра...

публикувано на 06.12.19 в 15:22

За колекцията „Не бой се, само вярвай!“ на Юлия Станкова

В тези дни на смирение и в търсене на духовна извисеност в нашия доста материален свят картините на Юлия Станкова са особено ценни и в синхрон с нашите емоции и настроения. Темата на последните нейни творби, която тя показа в къщата-музей „Борис Христов“ и..

публикувано на 06.12.19 в 14:14

Режисьорката Надя Асенова за премиерния спектакъл „Мерак“ по творби на Николай Хайтов

С премиера на спектакъла „Мерак“ по произведения на Николай Хайтов Старозагорският драматичен театър „Гео Милев“ отбеляза 100 години от рождението на писателя. Постановката е на Надя Асенова по три от най-известните разкази на Хайтов – „Мъжки времена“,..

публикувано на 06.12.19 в 14:05
Влади Киров

Малка енциклопедия на приятелствата

Тази книга излезе след смъртта на автора си Влади Киров. Това е топла, иронична, приятелска книга. Книга, както пише той, „за моите приятели и моя град“. На финала на сборника с истински, а не измислени герои, написан с усмивка и въображение, е..

публикувано на 06.12.19 в 10:25

Излязоха недописаните мемоари на Георги Томалевски

„Чуто, видяно и преживяно“ се нарича книгата на Георги Томалевски (1897-1988), която има премиера на 5 декември 2019 г. в Клуба на архитектите. Проф. Михаил Неделчев я нарича „удивително писа­телско свидетелство за българските страдания и духовни..

публикувано на 05.12.19 в 16:09

Списъкът на Хелер

Чешката писателка Алена Морнщайнова попада съвсем случайно на списъка на Хелер. Това е старейшината на еврейската общност в малкото градче Валашске Мезиржичи, в което живее Морнщайнова.  Хелер е принуден от немците да състави списък на живеещите..

публикувано на 05.12.19 в 15:21

Емил Басат с трета част на „Преводът – лица и маски“

Емил Басат представи третата книга от поредицата си „Преводът – лица и маски“. Девет години след последното издание авторът отново среща читателите с тринайсет личности на българското преводно изкуство. Значими имена на българския превод, сред които са..

публикувано на 05.12.19 в 14:56
Влади Киров

„Вляво от пътя Лондон – Калкута“ – филм за Влади Киров

Неотдавна в кино „Одеон“ се състоя прожекция на документалния филм „Вляво от пътя Лондон – Калкута“ на режисьора Михаил Мелтев, по повод 70-годишнината на сценариста Влади Киров. За съжаление, той не успя да дочака тази прожекция, но сега, след..

публикувано на 05.12.19 в 13:20

Документален филм за Яна Язова

За смъртта на Яна Язова в архивите пише  „инфаркт“, но всъщност това си е убийство при неизяснени обстоятелства. Това разказва Калина Паскалева, автор на документалния филм за трагично починалата писателка, наричана до 1944 година „детето чудо“.  Във..

публикувано на 05.12.19 в 12:47
 Феникс Върбанов

Нишката на съдбата

„Нишката на съдбата“ е изложба на Феникс Върбанов и представяне на биографичната история и творби на родителите му художниците Марин Върбанов и Сун Хуайкуей.  Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени у Феникс Върбанов. От 1979 до..

обновено на 05.12.19 в 12:22