Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Влади Киров

„Вляво от пътя Лондон – Калкута“ – филм за Влади Киров

Неотдавна в кино „Одеон“ се състоя прожекция на документалния филм „Вляво от пътя Лондон – Калкута“ на режисьора Михаил Мелтев, по повод 70-годишнината на сценариста Влади Киров. За съжаление, той не успя да дочака тази прожекция, но сега, след..

публикувано на 05.12.19 в 13:20

Документален филм за Яна Язова

За смъртта на Яна Язова в архивите пише  „инфаркт“, но всъщност това си е убийство при неизяснени обстоятелства. Това разказва Калина Паскалева, автор на документалния филм за трагично починалата писателка, наричана до 1944 година „детето чудо“.  Във..

публикувано на 05.12.19 в 12:47
 Феникс Върбанов

Нишката на съдбата

„Нишката на съдбата“ е изложба на Феникс Върбанов и представяне на биографичната история и творби на родителите му художниците Марин Върбанов и Сун Хуайкуей.  Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени у Феникс Върбанов. От 1979 до..

обновено на 05.12.19 в 12:22

Ямболският театър представя в София още едно представление по Тенеси Уилямс

Спектакълът „Чудесна неделя за пикник“ на Ямболския драматичен театър „Невена Коканова“ гостува в София на 5 декември. Постановката по пиесата на големия американски драматург Тенеси Уилямс е дело на Николай Младенов и е част от програмата, с която..

публикувано на 04.12.19 в 13:55

„Светкавици“ на Радослав Чичев с премиера в The Book

Светкавици Баща ми поправя небето Това е най-краткото едноименно стихотворение, с което завършва  новата поетична книга на Радослав Чичев. Книга, белязана с виталност и болка от загубата на близък човек. Светла, емпатична и мъдра...

публикувано на 03.12.19 в 16:14

Камерният оркестър на Ла Скала открива 33-тия Новогодишен музикален фестивал

В афиша на тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал в НДК са включени 23 събития – класически и хорови концерти, клавирни рецитали, балетни спектакли, оперни изпълнения, концерти на деца и изложба, която от 14 декември ще посреща зрителите на..

публикувано на 03.12.19 в 15:43

„Посока север“ – български художници, които живеят и творят в скандинавските държави

Музеят за съвременно изкуство или Софийски арсенал, както е по-известен, показва своя нов проект, назован: „Посока север“. Той се организира от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“, съвместно с Държавната агенция за българите в чужбина, за да..

публикувано на 03.12.19 в 14:39
Камен Старчев

Изложба на Камен Старчев

„Без звук“ е най-новата изложба на художника Камен Старчев, която се показва в галерия „КО-ОП“ и може да бъде видяна до 12 декември. Това е експозиция в рамките на 8-ото Международно триенале на графиката, което се утвърди като истински световен форум на..

публикувано на 03.12.19 в 11:11

Новият поглед на Иван Тропанкев

Фотографската изложба „След нас и завинаги“ на Иван Тропанкев може да се види в Клуба на фоторепортерите. Авторът е известен с белетристиката си и дългогодишните си изяви като журналист и публицист. Неслучайно фотоизложбата е озаглавена „След нас и..

публикувано на 02.12.19 в 15:53

Сбогуваме се със Стефан Данаилов

„Стефан Данаилов е от онези значими личности в живота ни, които обичаме, създали изключително много доброта около себе си, много човечност и професионализъм.“, каза проф. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ по повод кончината..

публикувано на 02.12.19 в 07:50