Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Белослава Димитрова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Светлана Тарашоева, Силвия Чолева, Яна Пункина, Белослава Димитрова.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

75 години от рождението на Иван Методиев

Поетът е жив, ако поезията му се чете и в този смисъл Иван Методиев продължава да живее в своите стихотворения. В отдавнашно интервю беше казал, че „свободата в поезията се реализира на основата на разума и на възможността на човека да придава винаги..

публикувано на 16.09.21 в 16:35

Лиляна Караджова среща другия във фотографските си серии

С две изложби участва фотографката Лиляна Караджова в пловдивските Национални есенни изложби 2021 с надслов „Прагове и белези“. Фотографските серии „Дребни престъпления“ и „Светли маски“ работят с лицата и действията на познати личности от българската..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

„Да докоснеш хоризонта“ – изложба на Георги Донов

Галерията на Съюза на българските художници на „Шипка“ 6 представя юбилейната изложба на един от най-нестандартните български скулптори Георги Донов (60 години от рождението му). Включени са творби от различни периоди на неговото творчество от ранни..

публикувано на 16.09.21 в 13:11

Историците и техният занаят

Рухването на Берлинската стена и разрушаването на стария комунистически свят след 1989 г., терористичната заплаха след 11 септември, финансовата криза от 2008 г, Арабската пролет през 2011 г., връщането на обявените за мъртви „големи разкази“, преди..

публикувано на 16.09.21 в 11:05

Първо издание на Родопи интернационален документален филм фест

Родопи интернационален документален филм фест ( RIFE ), така се казва новия фестивал, който започва в Смолян на 16 септември. Фестивалът е символично продължение на едно от емблематичните филмови събития, които са се провеждали в красивия планински..

обновено на 15.09.21 в 18:30

„Фицрой“ на Галсеран със световна премиера в България

Тази вечер (15 септември) в Малък градски театър „Зад канала“ за първи път в света ще бъде представена на сцена най-новата пиеса „Фицрой“ на световноизвестния каталунски драматург Жорди Галсеран. Постановката е на Явор Гърдев, а преводът на текста на..

публикувано на 15.09.21 в 13:55

Фестивалният живот на моноспектакъла „Мъжка задушница“

Създаден във време на пандемия, моноспектакълът „Мъжка задушница“ постави началото на фестивалния си живот. След като беше представен на Лятната сцена в Созопол пред публиката на 37-ите Празници на изкуствата „Аполония“, спектакълът поема към Пловдив,..

публикувано на 15.09.21 в 08:15

Анимираната поезия на „Щрих и стих“

Компот Колектив представя изложбата „Щрих и Стих – поезия в анимация“ заедно с книга-албум на 16 септември в галерия „Прегърни ме“. Поезията и анимацията си дават среща в този дългосрочен проект на Компот Колектив, който представлява колекция от..

публикувано на 14.09.21 в 16:33

Здравко Палазов със „Завръщане“ в Пловдив

Галерия „Артистика“ започва есенния сезон със самостоятелна изложба на живописеца Здравко Палазов. Смолянският художник е добре познат на пловдивската публика, но ще я изненада и развълнува с една изцяло нова колекция картини. След дълго отсъствие от..

публикувано на 14.09.21 в 15:05

Благоевградският театър открива новия сезон със спектакъла „Послепис“

Благоевградският театър „Никола Вапцаров“ открива 102-ия си творчески сезон със спектакъла „Послепис“. Представлението ще се играе на 17 и 18 септември от 21 часа в Летния театър на града. Постановката е театрален пърформанс по нетеатрални текстове –..

публикувано на 14.09.21 в 14:25