Благовестие

неделя, от 8.06 до 9.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Ивайло Кицов, Весела Цанкова

Публикации

За труда и лова на човеци

Още със създаването на човека Бог благославя неговия труд. Чрез него човек развива своите сили и възможности, калява волята и укрепва търпението си. Голямата полза от труда се състои и в това, че той лишава хората от възможността за безделие и леност,..

публикувано на 25.09.22 в 09:10

Кръстоносенето на християните и отношението между вярата, надеждата любовта

Преди Христос кръстът е символ на безчестие и позорна смърт. Със страданията и изкупителната Си жертва Спасителят освещава кръста. След Неговата смърт кръстът вече е символ на жертвена любов и победа над злото. "… Който иска да върви след Мене,..

публикувано на 18.09.22 в 09:00

Бог не проводи Сина Си, за да съди света, а за да бъде светът спасен чрез Него

Въпреки че непрекъснато се повтаря, че християнството е религия на любовта за жалост дори сред самите християни съществуват вярвания за вечен ад и мъка, които Бог приготвил за съгрешилите. Евангелското четиво от неделята преди Въздвижение на честния..

публикувано на 12.09.22 в 08:20

Завистта и клеветата

В евангелското четиво от седмата неделя след Петдесетница Христос излекува двама слепци и един обхванат от бяс ням човек. За Синът Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо,..

публикувано на 31.07.22 в 09:20

Как вярата може да помогне на хората около нас

В евангелското четиво от тази неделя при Христос донасят на постелка един разслаблен, т.е парализиран човек, когото Той изцелява с думите: "Дерзай, чедо, прощават ти се греховете". В случая Синът Божий извършва чудото заради вярата на тези, които го..

публикувано на 24.07.22 в 09:10

Светлината на света

В нагорната си проповед Спасителят се обръща към апостолите Си с думите: "Вие сте светлината на света." Христовите ученици напълно оправдават тези думи, тъй като разнасят Божествената светлина из цялото земно кълбо. Не само на думи, но и с делата..

публикувано на 17.07.22 в 09:25

Всеобщността на християнството

При излекуването на слугата на капернаумския стотник Христос казва: "Казвам ви, че мнозина ще дойдат от изток и запад и ще насядат на трапезата с Авраама, Исаака и Иакова в царството небесно." Това е пророчество, оставено ни от Божия Син, за повсеместното..

публикувано на 10.07.22 в 09:15

Никой не може да слугува на двама господари

На всеки един от нас му се е случвало да има много грижи, но твърде често, дори без да осъзнаваме, ние сами си ги създаваме. Стремим се да уредим живота си без грижи, но колко малко от нас съумяват да го сторят. Светото евангелие предлага пътищата..

публикувано на 03.07.22 в 09:10
„Събор на преподобните светии български“, икона в храма на Софийската семинария

Българските светци част от многоезичното християнско семейство

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се..

публикувано на 26.06.22 в 09:25

Съвременните измерения на светостта

Минала през множество превратности, Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят..

публикувано на 19.06.22 в 09:10