Благовестие

неделя, от 8.06 до 9.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Ивайло Кицов, Весела Цанкова

Публикации

Лицемерието като недъг в Църквата

Законоучителите, съвременниците на Христос, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсея. Такова е тяхното отношение и към четвъртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се..

публикувано на 04.12.22 в 09:10

Преходното и непреходното в живота

Има хора, които живеят в Бога и за Бога и законът на вечната правда е непрестанно техен спътник, но дори и тези помазани души не са съвършени и винаги има нещо, което не им достига, за да стигнат до съвършенство. Тази истина се доказва и от..

публикувано на 27.11.22 в 09:15

Основа на традиционното християнско семейство е любовта

Основа на християнското семейство е обичта, като паралелно с нея вървят вярата в Бога и здравите нравствени начала. Християнското семейство по думите на св. Йоан Златоуст е малка църква, а Църквата е голямо семейство. Точно в християнския дом се посяват..

публикувано на 20.11.22 в 09:15

Посланията от притчата за добрия самарянин

Притчата за милостивия самарянин поставя въпроса за ближния на една по-широка основа и ни оставя една повеля: "Иди и ти прави същото", защото животът на християнина не е само теория, а във всеки един момент трябва да се проявяват, произлизащите от нея..

публикувано на 13.11.22 в 09:10

Вярата, вечният живот и служението на свещеника

В наши дни, както и по времето на Христос, има множество болни, както има и лечители, които благоразумният човек не бива да пренебрегва. Но дали е достатъчна и силна нашата вяра? Когато дойдат минути на изпитания, дали сме готови да надживеем..

публикувано на 06.11.22 в 09:20

Притчата за богаташа и бедния Лазар

Притчата за богаташа и бедния Лазар отново е и предупреждение как да живеем на земята. Нали при второто Христово пришествие всеки ще отговаря за делата си приживе. Притчата ни припомня, че всички ще възкръснем, но едни за вечен живот, а други за..

публикувано на 30.10.22 в 09:05

Бесовете и Христос

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас...

публикувано на 23.10.22 в 09:05
Седми вселенски събор

Езикът на Църквата и иконопочитанието

Тази неделя се чества паметта на св. Отци от седмия Вселенски събор – едни от най-добрите сеячи на словото Божие, след Христос и апостолите. В този ден литургийното евангелско четиво е притчата за сеяча от евангелието на Лука. В него Спасителят..

публикувано на 16.10.22 в 09:20
Възкресяването на сина на наинската вдовица

Чудото на възкресяването на сина на наинската вдовица

Паскал пише: "Дали нашият живот се свършва с телесната смърт, това е въпрос от най-голяма важност и не може да не се мисли за него. Нашите постъпки ще бъдат разумни или безсмислени в зависимост от това дали ние вярваме или не в безсмъртието."..

публикувано на 09.10.22 в 09:15

Христовият морал

Думите на Христос "Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях" са първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се..

публикувано на 02.10.22 в 09:10