Благовестие

неделя, от 8.06 до 9.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Ивайло Кицов, Весела Цанкова

Публикации

Кумирите, които ни отдалечават от Бога

В Притчата за безумния богаташ Христос не осъжда притежаването на богатството, а ламтежа към него, начина му на употребление, увереността, че то е гаранция за успешното решаване на всички проблеми и защита от всяко зло. Достигнал до мисълта, че е..

публикувано на 21.11.21 в 09:25

Силата на вярата

В наши дни, както и по времето на Христос, има множество болни, както има и лечители, които благоразумният човек не бива да пренебрегва. Но дали е достатъчна и силна нашата вяра? Когато дойдат минути на изпитания, дали сме готови да надживеем съмненията..

публикувано на 08.11.21 в 09:15

Притчата за богаташа и бедния Лазар

Този сказ ни дава повод за размисъл върху безсмъртието на човешката душа и справедливото Божие въздеяние. Нима може да се твърди, че евангелието е отживяло времето си? Не е ли нашата съвременност богата на примери от самозабравили се новобогаташи и..

публикувано на 31.10.21 в 09:25

Искаме ли Христос в живота си

За излекуването на един човек, в чиято душа са победили силите на злото и са я обсебили бесове, се разказва в евангелския текст от днешната неделя. След като Христос изгонва бесовете от мъжа и ги праща в свинете, пасящи наблизо, гардинарците, уплашени и..

публикувано на 24.10.21 в 09:25
Притча за сеяча

Езикът на Църквата

В Притчата за сеяча Спасителят разкрива как доброто семе може да не даде плодове, ако няма кой да се погрижи за подготовката на почвата. В притчата Сеяч е Сам Господ Иисус Христос, семето – словото Божие, а почвата са различните хора, разделящи се на..

публикувано на 17.10.21 в 09:45
Възкресяването на сина на Наинската вдовица

За победата над смъртта

Св. апостол Павел пише на коринтските християни: „Смъртта биде погълната с победа“ (1 Кор. 15:54) и сякаш това е и посланието на евангелския откъс за възкресяването на сина на наинската вдовица. Как да приемаме това при положение, че смъртта продължава..

публикувано на 10.10.21 в 09:15

Христовият морал

Думите на Христос „Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях“ са първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се..

публикувано на 03.10.21 в 09:35

Свещенослужителите наследници на Светите апостоли

На 26 септември Църквата чества успението на любимия Христов ученик св. Йоан Богослов, роден във Витсаида – град, разположен на красивия бряг на Генисаpетското езеро. Св. Йоан Богослов ни остави Евангелието, три свои послания и Откровението или..

публикувано на 26.09.21 в 09:05

Връзката на кръста Христов с основните християнски добродетели : вярата, надежда и любовта

Преди Христос кръстът е символ на безчестие и позорна смърт. Със страданията и изкупителната Си жертва Спасителят освещава кръста. След Неговата смърт кръстът вече е символ на жертвена любов и победа над злото. „… Който иска да върви след Мене, нека се..

публикувано на 20.09.21 в 08:30

За символа и смисъла на Кръста и неговото достойно носене от християните

Тайната на боговъплъщението е проява на безкрайната Божия любов. Синът Божи стана Син Човечески, за да можем ние да станем синове Божи. Той проповядва в света великото Божие учение, извърши чудеса, понесе изпитания, несгоди и хули. Това обаче не беше..

публикувано на 13.09.21 в 08:27