Благовестие

неделя, от 8.06 до 9.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Ивайло Кицов, Весела Цанкова

Публикации

Същността на кръста и кръстоносенето

Три пъти в църковната година се възпоменава кръста Христов на 14 септември, когато честваме Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен, в третата неделя от Великия пост и на Разпети петък. Днес ние се покланяме на Христовия кръст, като си..

публикувано на 19.03.23 в 09:15

Има ли връзка между болестите и греховете

В днешната неделя евангелското четиво разказва за излекуването на един разслаблен, т.е парализиран човек от Господ Иисус Христос. Според Блажени Теофилакт Охридски, Синът Божий вижда най-вече вярата на носещите разслабения. Този текст ни подсказва, че..

публикувано на 12.03.23 в 09:20

Същността на Православието

Всяко важно събитие и всяка победа се ознаменува според значението си с честване в определен ден. Така е и с първата неделя от Великия пост, тачена като Православна. Евангелското четиво за тази неделя ни разкрива как Спасителят повиква един от първите..

публикувано на 05.03.23 в 09:15

Прошката

Простено-прости. Това е фразата, която си разменят православните християни в навечерието на Великия пост, неделя Сиропустна - денят определен от Църквата за все опрощение. Преди да започнем своя физически и духовен пост, ние трябва да простим един на..

публикувано на 26.02.23 в 09:25
„Страшният съд“, стенопис от църквата „Рождество Богородично“ в Рилския манастир.

Страшен ли е Страшният съд?

В днешната неделя евангелският текст от св. ев. Матей изобразява Страшния съд, за който ние все по-рядко си спомняме, а дори и не смятаме, че точно на нас ще ни се случи. Сякаш ни е по-спокойно, когато забравяме за второто Христово пришествие и..

публикувано на 19.02.23 в 09:10

Съвременни измерения на преобръщането на Закхей

"Син Човечески дойде да потърси и спаси погиналото", в тези думи се съдържа определението за мисията на Господ Иисус Христос на земята, защото не праведници имат нужда от спасение, а грешници. Случаят с митаря Закхей от евангелското четиво за 15-ата..

публикувано на 17.02.23 в 07:55

Доколко сме духовни слепи и как можем да прогледнем

В неделното евангелско четиво става дума за един незрящ просяк, който от сутрин до здрач до градските порти на Йерихон проси милостиня от минаващите. Години наред този несретник седи там. Рядко получава милостиня и въпреки нещастието си, надеждата не..

публикувано на 15.02.23 в 09:35

Блудният син

Притчата за блудния син е красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Сюжетът ѝ се повтаря често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез..

публикувано на 12.02.23 в 09:35

Притчата за митаря и фарисея – съвременни измерения

Притчата за митаря и фарисея порицава един от основните грехове – гордостта, отлъчил от Божието войнство вдъхновителя на първородния грях, вожда на демоните - Деница. Гордостта станала първопричина за първородния грях и отнела от прародителите ни..

публикувано на 05.02.23 в 09:38

Божията трапеза

Цялата старозаветна история е подготовка за Царството Божие, т.е. за Изкуплението и спасителни му за човешкия род плодове. Голяма е вечерята, за която става дума в днешното евангелско четиво, защото неизчерпаеми са благата, които тя предлага. Първите..

публикувано на 11.12.22 в 09:15