Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Иван Станчов за музея и за градината - възгледите на един посланик за специални поръчения

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100918I_Stanchov.mp3 Когато по телефона до Иван Станчов достига поканата на президента Желев - да оглави Министерството на външните работи на България, в служебното правителство на..

публикувано на 17.09.10 в 12:49
„Малка балерина на четиринадесет години” - една от най-известните скулптури на Едгар Дега.

Едгар Дега и неговата колекция от балерини в България

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100904E_Dega.mp3 „ Момиченце крилато, в танца полети!  С ръчичката си слаба, размахана в омая,  теглото си с летежа ще балансираш ти.  Да се прочуеш много аз сърдечно ти желая.”..

публикувано на 03.09.10 в 10:46

Националният природонаучен музей 120 години след началото

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100821_Prirodonauchen_Muzei.mp3 „...По време на бомбандировките на София, през Втората световна война, няколко от бомбите падат в този район и нанясат страхотни поражения на музея. Моят..

публикувано на 28.06.10 в 08:35

Музеят през погледа на една актриса

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100807_Evropeiski paraleli.mp3 Как във века на глобализма, ние виждаме музея? Как възприемаме неговите основни функции - да събира, съхранява и излага предмети на бита, образи и..

публикувано на 28.06.10 в 08:33

Националният музей „Земята и хората” и неговата мисия

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100626EvropeiskiParaleli.mp3 ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100724_Evropeiski paraleli.mp3 „Един музей трябва да утвърждава моралните ценности..

публикувано на 28.06.10 в 08:00

„Другият музей” - Храмът на частните колекционери

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100612_Evropeiski paraleli.mp3 На 7 юни в Националната галерия за чуждестранно изкуство бе представена една изложба, наречена „Другият музей”, която за първи път публично хвърли..

публикувано на 11.06.10 в 12:39
Сградата на Националната художествена галерия

Националната художествена галерия днес

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100529_Evropeiski paraleli.mp3 Националната художествена галерия или както в последно време я наричаме Национален музей за българско изобразително изкуство, може ли да вече да я..

публикувано на 28.05.10 в 10:05

Националният исторически музей в Нощта на музеите

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100515_Nosht_muzei.mp3 Какво ще предложи на публиката Националният исторически музей в нощта на музеите? Защо тази нощ за НИМ ще започне в 11.00 и ще завърши в 18.00 часа? Какво е..

публикувано на 14.05.10 в 11:46
Зримото и незримото в битието на художника.

Академик Светлин Русев за колекциите и колекционерството

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100501_Evropeiski paraleli.mp3 „Като млад художник показвах новите си картини само на двама-трима човека, с които общувах като с много близки приятели и на които си позволявах да се..

публикувано на 30.04.10 в 10:52

Още за културния облик на София

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100417_Evropeiski paraleli.mp3 „София расте, но не старее...” Но какво се случва с нейните стари къщи и археологическите й паметници? Как музеят и галерията допълват културния облик на..

публикувано на 16.04.10 в 10:16