Жива вода

понеделник
от 18.00 до 19.00 часа
“Фолклорни новини”

Ако сте изкушени от традиционната българска музика, ако се интересувате от настоящето, но и от бъдещето й, това е вашето предаване. Запознава слушателите с новите записи от радиофонотеката, чиито солисти и ръководители на състави са гости в 30-те минути. Търсят се гледните точки към представяната продукция и на автори, аранжори, диригенти, тонрежисьори.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

вторник
от 18.00 до 19.00 часа
Класация “Надпяване”

Фолклорно-информационно предаване – с гости в студиото, директни включвания от мястото на събитието. Отразява събори, фестивали, концерти, юбилейни годишнини, новоизлезли книги и аудиопродукти.
И още – празниците и обредите в народния календар.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

сряда
от 18.00 до 19.00 часа 
“Музикален атлас”

Ако искате да пътувате - направете го с музиката на света! Традиционната и народната - тя ще е нашият верен приятел и безпристрастен пътеводител в изследването на музикалната география, история, култура, митология, вярвания и обичаи на народите по цялото земно кълбо. Заедно с любопитни подробности от огромния океан с песни и танци!
Екип: Пламен Георгиев

четвъртък
от 18.00 до 19.00 часа
“Портрети”

Срещи с интересни гости – певци, инструменталисти, композитори, аранжори и диригенти на народна музика, етно-джаз музиканти, изгряващи звезди и утвърдени имена, гости от чужбина.
Екип: Татяна Робева, Юлия Гатдерова, Илка Димитрова, Магдалена Стоянова

събота
от 18.00 до 19.00 часа
“Вашият избор”

Екип: Елиана Захариева, Георги Величков

неделя
от 11.00 до 12.00 часа
“От песен - в песен”

Водещите ви канят на хубава музика, приятна компания и сладка приказка.
Ще можете и да се поздравявате на телефони 865 95 60 и 963 40 52.
Екип: Татяна Робева, Илка Димитрова, Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

Публикации

Угърчинската група (Цвятко Благоев е третият отляво надясно)

Цвятко Благоев: Народната музика е животът ми

Така е именуван концертът по случай 100-годишнината от рождението на Цвятко Благоев, с който Оркестъра за народна музика на БНР открива новия си концертен сезон . Прекрасен и колоритен музикант, Цвятко Благоев заедно с „неговите момчета“ (както ги..

публикувано на 07.10.15 в 09:00

Словашкият фолклорен ансамбъл „Гимник“ гостува в София и на Международния фолклорен фестивал в Бургас

Лятото е в разгара си и ако сте между  щастливците, които нашата покана заварва на почивка край морето, с радост ще ви препоръчаме да посетите на 20 и 21 август от 20.30 часа Международния фолклорен фестивал в Летния театър в Бургас, където наред с много..

публикувано на 19.08.15 в 13:01

Априлски празничен календар

Лазаровден, Цветница, Възкресение Христово, Томина неделя, Мартин Изповедник 4 април Лазар се вози на злата колца, Из село ходи, Богу се моли: - Я дай ми, Боже, дребен ми дъждец, Трева да расте, паун да пасе, Перя да хвърля, моми да берат, Моми..

обновено на 06.04.15 в 10:16

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец февруари е песента „Рада седи” в изпълнение на Стоян Ганчев

Тракийският народен певец Стоян Ганчев е роден в град Бургас през 1976 г. в семейството на народна певица и танцьор. Майка му е бивша солистка на Фолклорен ансамбъл „Загоре”, град Стара Загора и именно от нея наследява тракийската народна песен. Завършва..

публикувано на 09.03.15 в 16:55

Мартенски празници

1 март - Баба Марта бързала, мартеници вързала Първия ден на март се посреща с радост от всички. Наричат го Баба Марта, Първа Марта, Летник. Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се от древността до наши дни. Легендите и..

публикувано на 01.03.15 в 08:00

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец януари 2015 г. е песента „Болна ми легна Марийка” в изпълнение на Жасмина Живкова

Жасмина Живкова е родена в град Варна и от 5-годишна възраст се занимава с народно пеене, а първото й значимо участие е в Международния конкурс „Малки звездички”, където й е присъдено трето място и грамота. Основното си образование завършва в ОУ „Антон..

публикувано на 11.02.15 в 15:20
По традиция в дена на Свети Харалампий, покоровител на пчеларите, се  освещава меда, произведен миналата година. Той се поставя на маси, подредени във формата на кръст.

Празниците през месец февруари

Св. Харалампий На 10 февруари православната църква почита свети великомъченик Харалампий. Той бил преследван и измъчван заради проповядването на християнската вяра. Светецът бил известен лечител и за това в народните представи Харалампий и е „заповедник”..

публикувано на 09.02.15 в 14:15

Трифонци се празнуват от 1 до 3 февруари

Първите три дни от месец февруари народа нарича Трифонци, а Православната църква посвещава на първи февруари на свети великомъченик Трифон, който заради вярата си в Христа бил измъчван и посечен през 248 година. Народът много почита този празник. Нарича го..

публикувано на 01.02.15 в 08:35

Димитровден – „Дойде ли Димитър идва и снегът”

Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври имен ден имат всички носещи неговото име: Димитър, Димитрина, Драган, Димо, Димка, Митко, Митре и сродни на тях. Димитрий Мироточиви Солунски бил..

публикувано на 26.10.14 в 08:55

Татяна Робева с награда от „Фолк фест - Валандово”

Фестивалът за новосъздадена македонска авторска песен „Фолк фест - Валандово” съществува вече 30 години и в това време утвърждава нейното съвременно звучене, запазвайки фолклорната традиция. От първото си издание на сцената на Дом на културата Валандово до..

публикувано на 24.10.14 в 10:25