Жива вода

понеделник
от 18.00 до 19.00 часа
“Фолклорни новини”

Ако сте изкушени от традиционната българска музика, ако се интересувате от настоящето, но и от бъдещето й, това е вашето предаване. Запознава слушателите с новите записи от радиофонотеката, чиито солисти и ръководители на състави са гости в 30-те минути. Търсят се гледните точки към представяната продукция и на автори, аранжори, диригенти, тонрежисьори.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

вторник
от 18.00 до 19.00 часа
Класация “Надпяване”

Фолклорно-информационно предаване – с гости в студиото, директни включвания от мястото на събитието. Отразява събори, фестивали, концерти, юбилейни годишнини, новоизлезли книги и аудиопродукти.
И още – празниците и обредите в народния календар.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

сряда
от 18.00 до 19.00 часа 
“Музикален атлас”

Ако искате да пътувате - направете го с музиката на света! Традиционната и народната - тя ще е нашият верен приятел и безпристрастен пътеводител в изследването на музикалната география, история, култура, митология, вярвания и обичаи на народите по цялото земно кълбо. Заедно с любопитни подробности от огромния океан с песни и танци!
Екип: Пламен Георгиев

четвъртък
от 18.00 до 19.00 часа
“Портрети”

Срещи с интересни гости – певци, инструменталисти, композитори, аранжори и диригенти на народна музика, етно-джаз музиканти, изгряващи звезди и утвърдени имена, гости от чужбина.
Екип: Татяна Робева, Юлия Гатдерова, Илка Димитрова, Магдалена Стоянова

събота
от 18.00 до 19.00 часа
“Вашият избор”

Екип: Елиана Захариева, Георги Величков

неделя
от 11.00 до 12.00 часа
“От песен - в песен”

Водещите ви канят на хубава музика, приятна компания и сладка приказка.
Ще можете и да се поздравявате на телефони 865 95 60 и 963 40 52.
Екип: Татяна Робева, Илка Димитрова, Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

Публикации

Света София

17-и септември – празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, както и майка им – света София

"На този ден се почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 година по време на управлението на римския император Адриан. Благочестивата християнка на име София живее в..

публикувано на 17.09.14 в 10:05

Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен - Кръстовден

На този ден (14 септември), Православната християнска църква отбелязва един от най-важните си и тържествени празници - въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен превърнал се в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха след страданията и..

публикувано на 14.09.14 в 09:25

Малка Богородица

На 8 септември Православната църква слави Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Празникът е свързан с раждането на благословената Мария, опредена от Бог за майка на Спасител, затова и днес християните..

публикувано на 08.09.14 в 09:10
С този празник започва есенната оран

Свети Симеон-орач

С Християнския празник в чест на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта, се полага началото на църковната Нова година. Преподобният Симеон е роден през 357 г. в Мала Азия. Той бил смирен и благ християнин. За да се отдели от хорската суета си..

публикувано на 01.09.14 в 09:10

Концерт, посветен на композитора Димитър Динев - директно от Второ студио на БНР, 13 декември, 18.30 часа

Ще чуете прекрасни български народни песни, претворени от големия майстор Димитър Динев. Тази година се навършват 90 години от рождението на големия български композитор, диригент и основател на ансамбъл „Гоце Делчев” . В концерта ще участват изпълнители,..

публикувано на 11.12.13 в 08:32

На фолклорен празник в Бургас с предаването „Фолк парти” на програма „Христо Ботев” и Радио Бургас на БНР

Скъпи приятели на българската народна музика, тази неделя заповядайте на празник в Бургас – фолклорен концерт по повод деня на град Бургас - 6 декември, Никулден. С него ще завърши празникът, но пък ще дадем начало на коледно-новогодишното настроение в..

публикувано на 03.12.13 в 10:05

Най-доброто от южноевропейската фолклорна музика

В предаването отново даваме предимство на вкуса на нашите редовни слушатели и пожеланата от тях музика. Вторият акцент е музикалната традиция на Южна Италия и Гърция - две от „горещите” точки на Стария континент, особено по отношение на етномузиката. Ще се..

публикувано на 03.12.13 в 09:22
Италианската група “Канцониере Греканико Салентино”

Музика от Балканите, Скандинавия и Италия

В предаването очаквайте музика по вкуса на нашите редовни слушатели, които този път избраха традиционни ритми от Балканите. Ще прескочим и в двете срещуположни точки на европейския континент – Скандинавия и Италия. Основният акцент е италианската група..

публикувано на 19.11.13 в 09:33

Музикален атлас: Фестивалът в Йевле, Швеция

Най-доброто от последното издание на фестивала за фолклорна и уърлд музика в Йевле, Швеция. Тази година звезди там са: триата „ОДЕ” и „Падик”, група „Йостблокет”, Ингинг Хердал и Але Мьолер. Акцент е галаконцертът, в който участват наградени групи в..

публикувано на 22.10.13 в 09:28
Испанската група El Desvan del Duende

Фолклорна музика от Балканите, Кавказ, Украйна и Испания

За доброто настроение в предаването допринася музикалният избор на нашите слушатели, както и срещата с гостите от Украйна - групата  „Веселите чичовци” от град Киев. Музикантите са едни от участниците в 34-ия Международен фолклорен фестивал на Еврорадио,..

публикувано на 07.10.13 в 09:45