Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.30 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната и чужбина.
Поднасяне на бърза и точна информация за предстоящи концерти в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери чрез интервюта с организатори и участници.
Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Специално се следи музикалният календар по света и се акцентира върху участието на български музиканти.
В предаването се излъчват записи на концерти и спектакли осъществени на различни сцени в страната.
Веднъж в месеца продуцентът на камерна музика от „Музикална къща“ Лилия Николова представя новата продукция от Първо студио на БНР.  
Екип: Валерия Христова, Светлана Димитрова, Лилия Николова, кореспонденти от страната и чужбина.

Публикации

Десислава Петева, Надежда Цанова и Мария Радоева

Глас, флейта, пиано с една очаквано добра комбинация

На 10 юни (петък) от 19 часа в Камерна зала "България" публиката ще има възможност да посети един много интересен концерт, част от програмата на 53-тото издание на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици". На сцената заедно ще..

публикувано на 04.06.22 в 12:15

Първи международен конкурс за тенори на името на Камен Чанев

"Операта е изкуство, което трудно може да се опише... Ти се свързваш чрез гласа си с Господ. Защото единственият божествен инструмент това е гласът. Неслучайно в нашата източноправославна религия са забранени инструментите в църквата, защото..

публикувано на 30.05.22 в 08:50

Зигфрид Юнг и неговата любов към тубата

Една от най-популярните творби за инструмента туба ще звучи на сцената на зала "България". Като част от програмата на 53-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 2 юни Софийската филхармония посреща един от най-уважаваните..

публикувано на 27.05.22 в 18:05

Нови записи от Първо студио на БНР

В ефир ще прозвучи студийният вариант на Соната да тромбон и пиано от германския композитор Херман Амброзиус, в изпълнение на Атанас Карафезлиев и Анелия Господинова. От звукозаписните сеанси на пианистката Ваня Пешева екипът на предаването..

публикувано на 26.05.22 в 09:15

Фестивалът "Солинария" и тяхната цел да помагат на млади таланти

За втора поредна година Младежкият артфестивал "Солинария" ще включва майсторски класове и концерти на ярки музиканти. Основната му мисия, още от неговото създаване е да подкрепя млади артисти в дългия път на творческо им израстване. За предаването..

публикувано на 23.05.22 в 08:28

Шерил Милнс в София

Шерил Милнс с покана към българските слушатели: "Здравейте, аз съм Шерил Милнс и ви каня на концерта тази неделя 22 май. Мисля че ще останете доволни и ще бъде много добро представление. Благодаря ви." Подобно на Николай Гяуров, който дебютира в МЕТ..

публикувано на 20.05.22 в 19:05

Фестивални предложения в Метроном

Ина Кънчева разказва за различните проекти, с които е ангажирана. Ще научите кои са избраните за стипендията "С усилия към звездите", за предстоящия фестивал "Културама", работата с Василена Серафимова, както и звукозаписните ѝ ангажименти и събитията в..

публикувано на 20.05.22 в 08:05

Младежки джаз фест София 2022 – артистичен полет на импровизационния талант

За четвърта поредна година София е домакин на традиционния вече Младежки джаз фестивал, който има за цел да обедини отново композитори, импровизатори и изпълнители. Тази година софийската джаз сцена се превръща в средище за изява на няколкостотин..

публикувано на 19.05.22 в 09:35
Калина Христова, Далия Врана, Александра Горски - Раби, Елена Механджийска, Доач Бездюз, Валерия Христова, Евгения Бааджиева-Димова, Зара Кушева и Кристиана Алипиева (отляво надясно).

Звездна фантазия от "КласикАрт"

Музикантите от "КласикАрт" ще представят своя последен концерт за сезон 2021/2022 на 14 май от 19 часа в зала "България". "Избрали сме да съчетаем френска и италианска музика. Това е едно много амбициозно начинание, защото самите творби са..

публикувано на 14.05.22 в 09:35

Любовни мечти по Гьоте на оперната сцена в Лиеж

В началото на април Кралската опера на Валония в Лиеж предложи пет спектакъла на рядко играната в наши дни опера на Амброаз Тома "Миньон". Творбата е била сред най-популярните и обичани френски опери през XIX век. Само за четири години след първото ѝ..

публикувано на 11.05.22 в 09:35