Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.30 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната и чужбина.
Поднасяне на бърза и точна информация за предстоящи концерти в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери чрез интервюта с организатори и участници.
Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Специално се следи музикалният календар по света и се акцентира върху участието на български музиканти.
В предаването се излъчват записи на концерти и спектакли осъществени на различни сцени в страната.
Веднъж в месеца продуцентът на камерна музика от „Музикална къща“ Лилия Николова представя новата продукция от Първо студио на БНР.  
Екип: Валерия Христова, Светлана Димитрова, Лилия Николова, кореспонденти от страната и чужбина.

Публикации

Маестро Найден Тодоров отправя покани за концерти

След успешното гостуване през 2019 година на състава на Софийската филхармония в австрийската столица, музикантите отново се завръщат на сцената на една от най-престижните зали във Виена "Музикферайн" на 17 май. И този път маестро Найден Тодоров е..

публикувано на 06.05.22 в 16:07

Клавирно дуо "Атмосфери" – две противоположности в едно

Александра Дичева и Мила Михова са възпитанички на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа по пиано на проф. Борислава Танева. Тяхната преподавателка ги събира на една сцена през 2017 г., за да участват с две премиерни..

публикувано на 21.04.22 в 08:35

Тобиас Кратцер провокира оперния свят отново с „Триптиха“ на Пучини в Брюксел

Кралският театър „Ла Моне“ в Брюксел предложи през март и април десет представения на впечатляващия „Триптих“ на Джакомо Пучини. Творбата се изпълнява сравнително рядко в цялостния си вид, но този сезон освен в белгийската столица произведението е..

публикувано на 15.04.22 в 07:55

Квартет "Flautissimo" и арфистката Весела Тричкова с впечатления след дебюта си "Мартенски музикални дни"

Флейтовият квартет "Flautissimo" е създаден онлайн по време на изолация през 2020-та година от Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова и Мила Цанкова – флейтистки от Софийската филхармония. След първата им изява пред публика към тях се..

публикувано на 14.04.22 в 17:45
Кристиана Михайлова, София Митрова, Калина Христова, Алина Михайлова, Сибила Петрова, Георги Черкин и Росен Иванов

„Пролетен бал“ от КласикАрт

Музикантите от „КласикАрт“ са подготвили цветно настроение за своята публиката в камерна зала „България“ на 10 април, неделя, от 19 часа. „Много сме развълнувани, защото сбъдваме една мечта, на сцената с нас да е Георги Черкин. Творбите, които ще..

обновено на 04.04.22 в 18:48
Премиера на операта „Чичовци“ от Лазар Николов

Премиери и фестивали в „Метроном“

През изминалата седмица се състояха две световни премиери на операта „Чичовци“ от Лазар Николов . В звуковия файл може да чуете запис от спектакъла в Пловдив, както и среща с Драгомир Йосифов и Павел Балев. Преди време с пианистката Надежда..

публикувано на 11.03.22 в 16:55

Людмил Ангелов и Филхармоничният духов квинтет музицират заедно

На 28 февруари в Камерна зала „България“ от 19 часа почитателите на камерната музика ще станат свидетели на дългоочаквано събитие – съвместния проект на Людмил Ангелов и Филхармоничния духов квинтет в състав: Кремена Ачева – флейта, Валентин Методиев –..

публикувано на 25.02.22 в 14:27
Сцена от „Месецът на Мария“

Сензационна украинка на пулта на нова оперна постановка в Лиеж

Първата нова постановка за 2022 година на Кралската опера на Валония в Лиеж предложи интересна комбинация от две едноактни опери в стила веризъм – „Месецът на Мария“ на Умберто Джордано и „Сестра Анджелика“ на Джакомо Пучини. Докато последната творба е..

публикувано на 24.02.22 в 08:10

Юлиан Рахлин – ексклузивно за програмата на фестивала „Златна есен“ в Айзенщат

На 10 февруари цигуларят, виолист и диригент Юлиан Рахлин отново беше гост на Софийската филхармония. Този път програмата включваше Първия концерт за цигулка и оркестър на Шостакович, в който Рахлин беше солист, както и симфонията „Матис художникът“..

публикувано на 18.02.22 в 09:10
Проф. Борислава Танева

Проф. Борислава Танева: Със Симеон Пиронков-син за първи път ще свирим на една сцена

Вагнер, Веберн и Шнитке. Това са композиторите, които ще звучат на 17 февруари от 19 часа в зала „България“. Под диригентството на Симеон Пиронков-син Софийската публика ще има удоволствието да чуе симфоничната поема „Зигфрид идилия“ от Рихард Вагнер,..

публикувано на 17.02.22 в 10:50