Eмисия новини

Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 15.00 до 16.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ана-Мария Кръстева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Когато жените станаха художници

Неочакван спор за названието на изложбата "Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни", още преди тя да бъде открита, сякаш проектира с днешна дата темата за жените в творчеството и изкуството. Защо "жените художници", а не "художничките" –..

публикувано на 03.10.22 в 16:10
Ариел Рейхман (Израел/Германия), „Дръж ме“

Пловдив – изкуство в публично пространство

Седмицата на съвременното изкуство тази година се провежда под надслов "Тежестта на съществуването" в периода 2 - 11 септември. Неин куратор е Галина Димитрова-Димова, която се е вдъхновила за концепцията си от романа "Непосилната лекота на битието" на..

публикувано на 13.09.22 в 10:12
ИСИ-София, изложба „Self-Splaining (Триумф на емпатията)“, Манифеста 14, Прищина, Косово

Манифеста 14 и Западните Балкани

Много са причините да обърнем специално внимание на тазгодишното издание на пътуващото международно биенале "Манифеста". Първо, защото се провежда в Прищина, столицата на Косово. Акцентът му е върху Западните Балкани. Свързано е със създаването на..

публикувано на 05.08.22 в 08:35
Тереза Солар (Испания), скулптури в Арсенале

Повече за биеналето във Венеция

59-ото Венецианско биенале се откри официално на 23 април и ще продължи до 27 ноември 2022. Отложено с една година заради пандемията, то започна в друга трагична ситуация – войната в Европа. Нахлуването на Русия в Украйна порази и поразява света сякаш не..

публикувано на 19.07.22 в 08:25

15 години БАЗА

Изложбата "Спонтанни връзки между несвързани явления", открита в галерия "Структура" до 30 юли, е посветена на годишнината на наградата за млади художници БАЗА. Появила се в момент, когато подкрепата за съвременното изкуство в България беше все още..

публикувано на 05.07.22 в 09:35

Витрините на музеите

В музеите не гледаме витрините. Устремени сме да видим това, което те съдържат. Витрината само го вместява в себе си, отделя го от зрителя, издига го на пиедестал, откроява го като ценност. Забелязваме витрината периферно. И най-вече когато стъклото ни..

публикувано на 20.06.22 в 10:20
Станка Цонкова-Уша,

Топлоцентрала, САМСИ… и "Животът като експеримент"

Артклъстерите в градската тъкан на София се обогатиха с още един. Доскоро самотен и отдалечен, САМСИ вече има в съседство в Южния парк "Топлоцентрала" – нов център за съвременни изкуства. Какво трябва да знаем за него, за програмата и за визуалните..

публикувано на 06.06.22 в 10:35
Изложба

Украйна е тук – неотложни теми

"Украйна е тук, Украйна е в нас" е изложба на Инга Леви и Анна Придатко, представена в галерия "Структура" (продължава до 7 юни). Във военната си серия "Двойна експозиция" Инга Леви изобразява припокриването на две реалности – сравнително безопасните..

публикувано на 25.05.22 в 10:25
Влад Нанка,

Мечти и погледи

В седмицата, в която се откриваше 59-ото Биенале във Венеция, в галерия ИСИ-София се редеше изложбата на румънския художник Влад Нанка. "София е нашата Венеция", прогласиха на шега авторът и колегите, които му помагаха. Шега, в която, оказа се, има..

публикувано на 09.05.22 в 14:50
Стела Василева,

Изкуство в поколения и места

В Гьоте-институт в София е открита изложбата " We could be heroes” (до 5 май 2022) – с произведения от Текла Алексиева и Искра Благоева. Кураторът Надежда Олег Ляхова разказва за общото в изкуството на тези две художнички от различни поколения...

публикувано на 28.04.22 в 09:15