Нашият ден

от понеделник до четвъртък
от 7.15 до 11.00 часа

петък
от 7.15 до 10.00 часа


В първия час предаването търси живота там, където са неговите слушатели: извън столицата, във всичко онова, което прави битието ни такова, каквото е.
От 8 до 9 е времето за среща на различни гледни точки в опит да се надскочи информационния дневен ред и да бъдат открити значимите за обществото проблеми, които имат, разбира се, и своето актуално битие.
От 9 до 10 е времето на разказването на истории и на срещите с онези хора, които водят света ни напред. Краят на часа е времето, в което същия този свят виждаме през погледа на редактора.
Вторият водещ застава пред микрофона в 10 часа, за да преведе слушателите през един публицистичен час, тръгващ от човешка история и търсещ дискусионно изследване на няколко територии: културно наследство и градски проблеми (понеделник), образование (вторник), човешки права/социални проблеми/здравеопазване в рамките на човешкото и социалното ни право да оцелеем (сряда), икономика (четвъртък).

Екип на предаването: Любомира Константинова, Александър Райчев, Мария Христова, Нина Цанева, Таня Любенова, Мартина Кръстева, Росица Александрова, Грациела Ингелска, Кирил Чобанов, Светлана Тодорова, Стефани Ангелова.

За връзка в студиото на предаването „Нашият ден“ тел.: 02 865 95 60 (от 7.15 до 11 часа).

Публикации

Как се изучава историята днес

Историята ни учи, че човек не се учи от историята. За повечето хора като че ли твърдението на Хегел звучи като аксиома. За професионалните историци обаче, добирането до историческата истина и факти е дълг и кредо. По какъв начин се изучава политическата..

публикувано на 16.11.20 в 14:48

Толерантността, като морална стойност и добродетел, е винаги на мода

Толерантността – като хармония в многообразието. Толерантността – като форма на себеуважение и начин да помогнеш на другия да се промени. Толерантността – като ежедневно предизвикателство на способността ни да се разширим и да приемем другия в себе си...

публикувано на 16.11.20 в 11:00

Дефиле на младото вино в Пловдив

В Пловдив се провежда фестивал "Дефиле на младото вино". Фестивалът се открива на площада пред общината с "Дионисиево шествие", съпровождано от ансамбъл "Тракия", които ще поведат посетителите към Стария град.  Винолюбители и винопроизводители..

публикувано на 13.11.20 в 12:17

Незапомнено лоша година за пчеларството

2020 се оказа трудна година и за пчеларите. Слаба паша, ниски добиви и незадоволителни изкупни цени.  „Годината стартира много добре. Имаше много силни семейства, но дъждовете се отразиха изключително негативно и всъщност имаме почти 100% провалена..

публикувано на 13.11.20 в 11:55

Народът срещу Covid – взаимопомощ или “Свършете си работата”

"Правителството трябва да свърши своята работа в защитата на хората срещу пандемията! Трябва да бъде накарано да осигури здравни и социални мерки за всички, особено за уязвимите сред нас – възрастните, болните, тези с рискови професии и тези, загубили..

публикувано на 12.11.20 в 17:16
Илюстративно изображение

Наталия Димитрова-Попова за спънките пред гражданския сектор

Какви са проблемите пред гражданския сектор у нас и защо на теория всички сме съгласни, че заставаме зад едно по-демократично, зелено, хуманно общество, но на практика агентите, призвани да работят за тези каузи, непрекъснато се изправят пред..

публикувано на 12.11.20 в 11:28

Награда "Свободен електрон" за Димитър Куманов от риболовен клуб "Балканка"

Димитър Куманов от риболовен клуб "Балканка" е тазгодишният носител на наградата "Свободен електрон", присъждана от фондация "БлуЛинк". Наградата е за постижения в използването на интернет и информационните технологии за укрепване на гражданското общество,..

публикувано на 12.11.20 в 10:56

Дигитална платформа описва България през XX век

"Български визуален архив" (БВА) представя платформата  visualarchive.bg , която разказва за България през XX век чрез дигитален архив за свободно разглеждане и сваляне на снимки с уредени авторски права. Целта на онлайн пространството е да се..

публикувано на 12.11.20 в 13:50
Юлия Банкова

Когато картините плачат

Юлия Банкова е терапевт. Превърнала е ателието на дядо си – скулптора Николай Шмиргела – в едно необикновено арттерапевтично пространство, в което работи с деца и възрастни, като съчетава различни методи, между които Гещалт терапия и Експресивната..

публикувано на 12.11.20 в 09:00

Какво да правим с „втората“ пенсия

Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се регламентират сроковете и формите за изплащане на втора пенсия. Законопроектът предвижда три вида пенсионни продукти,..

публикувано на 11.11.20 в 11:25