Нашият ден

от понеделник до четвъртък
от 7.15 до 11.00 часа

петък
от 7.15 до 10.00 часа


В първия час предаването търси живота там, където са неговите слушатели: извън столицата, във всичко онова, което прави битието ни такова, каквото е.
От 8 до 9 е времето за среща на различни гледни точки в опит да се надскочи информационния дневен ред и да бъдат открити значимите за обществото проблеми, които имат, разбира се, и своето актуално битие.
От 9 до 10 е времето на разказването на истории и на срещите с онези хора, които водят света ни напред. Краят на часа е времето, в което същия този свят виждаме през погледа на редактора.
Вторият водещ застава пред микрофона в 10 часа, за да преведе слушателите през един публицистичен час, тръгващ от човешка история и търсещ дискусионно изследване на няколко територии: културно наследство и градски проблеми (понеделник), образование (вторник), човешки права/социални проблеми/здравеопазване в рамките на човешкото и социалното ни право да оцелеем (сряда), икономика (четвъртък).

Екип на предаването: Любомира Константинова, Александър Райчев, Мария Христова, Нина Цанева, Таня Любенова, Мартина Кръстева, Росица Александрова, Грациела Ингелска, Кирил Чобанов, Светлана Тодорова, Стефани Ангелова.

За връзка в студиото на предаването „Нашият ден“ тел.: 02 865 95 60 (от 7.15 до 11 часа).

Публикации

арх. Анета Василева

Арх. Анета Василева: Това, че сме малки и не особено богати, ни спасява от архитектурни ексцесии

"През ХХ век са построени повече сгради, отколкото през всички останали предходни векове, взети заедно – казва арх. Анета Василева,  преподавател по история и теория на архитектурата в УАСГ, част от група WhATA .  Като архитектурен историк, тя се занимава..

публикувано на 23.11.20 в 10:39

Емил Радев за първите правила на ЕП за регулация на Изкуствения интелект

В края на миналия месец Европейският парламент прие първите правила за регулация на Изкуствения интелект. Какви насоки дават те, обяснява в "Нашият ден" евродепутатът Емил Радев: " ЕП прие три доклада . Те очертават как Евросъюзът може да регламентира..

обновено на 23.11.20 в 10:09

Мерките срещу пандемията във Франция – пиковият момент премина

Какъв е ефектът от мерките срещу Covid-19 във Франция, намалява ли броят на болните, сближават ли се позициите на хората "за" и "против" след тези дни на затваряне? Коментар в "Нашият ден" прави Румяна Угърчинска, журналист, която живее във Франция...

публикувано на 20.11.20 в 17:54

Германия е абсолютно готова още през декември да започне ваксиниране

20 дни след налагането на т.нар. "карантина лайт" – или по-леко затваряне от това през пролетта – какъв е ефектът на прилаганите мерки в Германия?  Капка Тодорова, кореспондент на „Клуб Z“ в Берлин, коментира за "Нашият ден": "Според института "Роберт..

публикувано на 20.11.20 в 17:30
Емил Табаков

Главен герой: Емил Табаков

Изключителен професионалист и музикант, маестрото, диригентът, композиторът Емил Табаков е Главен герой в "Нашият ден".  Темпото в музиката и в живота "Забавяне, забавяне, неясно как ще продължи. В никакъв случай не се отразява добре за изкуството..

публикувано на 20.11.20 в 13:05
Владимир Сотиров

Да видим човека отвъд болестта

Как се отнасяме към хората с психически проблеми? Как се отнасяме и към собствените си психични травми? Защо предпочитаме да се правим, че проблем не съществува и за него е по-добре да не се говори.  "Представите за тези хора е пречупена през кривото..

публикувано на 19.11.20 в 13:32

Силата на подкаста

Слушането все по-малко е колективно занимание. Картината на семейството, седнало край радиоприемника, за да чуе новинарската емисия или симфоничен концерт, е в миналото. В същото време подкаст предаванията са в разцвет и набират все по-голяма популярност по..

публикувано на 19.11.20 в 11:09

Спомен за Владимир Башев

В деня, в който преди пет десетилетия си отива поетът Владимир Башев – "Нашият ден" припомня неговите стихове, статии и есета в едно интервю с уредника на Литературния кабинет "Владимир Башев" д-р Мариана Кирова.  Спомен за един поет, който завинаги..

публикувано на 19.11.20 в 09:04
Медицински специалисти протестират пред МЗ по време на срещата на министър Кирил Ананиев с фелдшери, лични лекари, акушерки, медицински сестри, рехабилитатори

Лекарските асистенти и фелдшерите – в готовност за национален протест

Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите обяви, че снема доверието си от правителството и от здравния министър заради „недалновидни и хаотични здравни мерки, свързани с пандемичната обстановка“.  "На прага на здравна катастрофа сме – се казва..

публикувано на 18.11.20 в 15:15

Чува ли се гласът на учителя във време на пандемия

Министерството на образованието изготви три варианта на графици за редуване на присъствено и онлайн обучение. Според тях учениците трябва да прекарат не повече от 10 последователни учебни дни вкъщи и поне две седмици присъствено в класните стаи...

обновено на 18.11.20 в 12:51