Нашият ден

от понеделник до четвъртък
от 7.15 до 11.00 часа

петък
от 7.15 до 10.00 часа


В първия час предаването търси живота там, където са неговите слушатели: извън столицата, във всичко онова, което прави битието ни такова, каквото е.
От 8 до 9 е времето за среща на различни гледни точки в опит да се надскочи информационния дневен ред и да бъдат открити значимите за обществото проблеми, които имат, разбира се, и своето актуално битие.
От 9 до 10 е времето на разказването на истории и на срещите с онези хора, които водят света ни напред. Краят на часа е времето, в което същия този свят виждаме през погледа на редактора.
Вторият водещ застава пред микрофона в 10 часа, за да преведе слушателите през един публицистичен час, тръгващ от човешка история и търсещ дискусионно изследване на няколко територии: културно наследство и градски проблеми (понеделник), образование (вторник), човешки права/социални проблеми/здравеопазване в рамките на човешкото и социалното ни право да оцелеем (сряда), икономика (четвъртък).

Екип на предаването: Любомира Константинова, Александър Райчев, Мария Христова, Нина Цанева, Таня Любенова, Мартина Кръстева, Росица Александрова, Грациела Ингелска, Кирил Чобанов, Светлана Тодорова, Стефани Ангелова.

За връзка в студиото на предаването „Нашият ден“ тел.: 02 865 95 60 (от 7.15 до 11 часа).

Публикации

За св. Климент Охридски и смисъла на образованието

Свети Климент Охридски е знакова фигура в историята на българското духовно самосъзнание.  В деня на свети Климент Охридски и патронния празник на Софийския университет – за смисъла от висше образование, рейтингите, докторантите и протестите – докторът по..

публикувано на 25.11.20 в 09:05

Подари книга за Коледа

Както много браншове, така и книжният пострада от кризата с коронавируса, но както много други, така и хората на книгите започнаха редица инициативи, с които се опитват да подкрепят своята дейност. През пролетта Асоциация „Българска книга“ стартира..

публикувано на 24.11.20 в 13:03

Георги Стоилчев: Няма война със страха, има война с риска

" Мерките закъсняха с три седмици ", казва социологът Георги Стоилчев, който в началото на месеца заяви, че колкото по-рано затворим училищата, толкова по-бързо ще ги отворим пак и изпита на свой гръб проклятието на пророка, който се оказва прав твърде..

публикувано на 24.11.20 в 12:13

Димитър Маргаритов: Законът за защита на потребителите е добър и модерен

15 години след приемането на Закона за защита на потребителите от 40-ото НС – дали законовите уредби и правомощията на държавните органи и сдружения на потребителите отговарят на променените отношения потребител – търговец?  Председателят на Комисията за..

публикувано на 24.11.20 в 12:05
Андон Балтаков

Андон Балтаков: Пожелавам си едно истинско стабилно радио

Главен герой на "Нашият ден" е генералният директор на БНР Андон Балтаков – човекът, за когото достойнството е по-важно от здравето.  Човекът, който започна битката за утвърждаването на Българското национално радио като обществена медия.  "За мен от..

обновено на 24.11.20 в 11:03
Проф. Генчо Начев

Проф. Генчо Начев: Може би закъсняхме с мерките срещу Covid-19

Всички знаем, че има повече легла, отколкото болни в България. Нещата са на местно ниво. Има нужда от персонал и най-вече от повече сестри. Това заяви в "Нашият ден" проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина", н а официалния празник..

публикувано на 24.11.20 в 10:30

Да напишем истинската история на България

Какво е историята - разказ за победи и поражения ли съзнанието за общо минало и споделена памет? Дали нашите лични истории, тези на семейството, рода, къщата, улицата ни не се вплитат в един по-голям наратив, изграждащ историята? " Моята българска история..

публикувано на 23.11.20 в 16:56

Въздействието на изкуствения интелект върху обществото

Международна онлайн конференция „Въздействието на изкуствения интелект върху нашето общество“ се състоя тези дни.  Лекторите бяха учени, изследователи и експерти в областта на изкуствения интелект от три европейски държави. Организатори на събитието –..

публикувано на 23.11.20 в 14:15

Там, където всички говорят за бедност, ние откриваме богатство

Плетенето и тъкането са основни женски умения в традиционната култура с богата история в предмодерната епоха. Плетенето, освен чисто практическата си функция, може да се споделя на седенки – един вид органична социална мрежа, утвърждаваща общността и..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Изкуственият интелект – възможности, предизвикателства, заплахи

На какъв етап от разработването на Изкуствен интелект (ИИ) сме и какви са възможните сценарии за развитието му? Каква е необходимостта от регулация на тази дейност заради предизвикателствата, пред които се изправя човечеството. Константин Василев –..

публикувано на 23.11.20 в 11:15