Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В „Звезден прах”: Маргарита Заберска

\r\nМладата певица ще представи кавърверсията на песента „Лунната соната”, написана от нейния  баща през 1968 година.
Снимка: личен архив

Маргарита Заберска завършва училище за приложни изкуства, специалност металопластика през 1991 г. През 1996 завършва естрадния отдел на Българската държавна Консерватория, специалност джаз пеене, при баща си - проф. Ангел Заберски.
По време на студенството си и след това работи с най-изявените и актуални джаз музиканти като Румен Тосков, Димитър Шанов, Димитър Димитров, Христо Йоцов, Михайл Йосифов, Стоян Янкулов, Васко Пармаков, но най-много работи с брат си Ангел Заберски-син, който е аранжирал целия й репертоар от джаз стандарти и евъргрийни.
Участва като бек вокал в няколко албума на именития джаз певец Васил Петров.
Като всеки музикант, и тя пее в различни джаз клубове в София. Взема участие и в големите джаз форуми в Банско, Смолян, София, концерти в БНР, БНТ.
През 2001 г. изнася концерт в предаването „Джаз тайм” по БНТ заедно с триото на брат си Ангел Заберски.
Имала е изяви в Скандинавия и Франция.

сряда, 21 април от 11.00 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малка нощна музика или кабаре с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Заглавието е от албума на двамата музиканти, споделящи страстта си към неочаквани открития. Огромен успех имаше дискът и спектакълът, посветен на творчеството на Полин Виардо, последван от танго серията. Записите излязоха през 2018 г., а на 15 юни във Военния клуб в София те представиха емоционален спектакъл наречен „Огледало – кабаре и други истории“...

публикувано на 03.06.20 в 08:55
Д-р Веселин Тенев, личен архив

Психично здраве и ангажирана електронна музика (II част)

Продължават срещите на „Аларма“ с д-р Веселин Тенев , легенда от даркуейв-квартета „Мъртви поети“ и от ефира на програма „Христо Ботев“ в близкото минало и лекар-психиатър на първа линия в Айова Сити (и композитор на електронна музика в свободното си време). Водещата Милена Воденичарова и редакторът Цветан Цветанов разговарят с него дистанционно за..

публикувано на 01.06.20 в 18:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2020

1 юни Изпълнения на Бароков оркестър „La Cetra“ – Базел. Диригент Морис Щегер. 3.00 часа – Франческо Мария-Верачини Увертюра №6 в сол минор „Дрезден“. 3.12 часа –Йохан Адолф Хасе (1699-1783), Флейтова кантата. Солист – Морис Щегер (рекордер). 3.22 часа –Антонин Дворжащ (1841-1904), Струнен квартет №12 във фа мажор, опус 96 „Американски“. Изпълнява..

публикувано на 01.06.20 в 12:02
Дитрих Фишер-Дискау

Дитрих Фишер-Дискау като Дон Жуан в едноименния шедьовър на Моцарт

Дон Жуан е една от коронните роли на прославения немски баритон. Записът, който ще звучи в съботната вечер е осъществен през 1958 година за фирмата Deutsche Grammophon. Ференц Фричай е на диригентския пулт. Двамата с Дискау се срещат десет години по-рано на сцената на Берлинската опера в постановка на „Дон Карлос“ от Верди. В ролята на маркиз Поза се..

публикувано на 30.05.20 в 08:55

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от  2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ . Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше..

публикувано на 29.05.20 в 08:25