Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Загадките на паметта" - всеки вторник през откомври в "Радиоенциклопедия"

Снимка: Архив
26 октомври
Памет и умение да изучаваме чужди езици
Владеенето на чужди езици ни помага при общуването в глобализиращия се свят. Как да помогнем на паметта си при усвояването на чуждата лексика и граматика? Свои наблюдения и опит ще сподели проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Той е изучавал и ползва много езици, включително няколко азиатски.
Преподавателят по полски Юлиян Божков ще даде някои полезни препоръки при ученето на славянски езици, които на пръв поглед ни се струват близки и лесни.
Ще научите някои най-общи „трикове”, които могат да ви бъдат полезни при запомнянето на нови думи.
Защо изучаването на чужди езици е великолепно упражнение за паметта ни ще разясни водещият наш невролог проф. Лъчезар Трайков.

19 октомври
Как да подобрим паметта си
Способността ни да запомняме е индивидуална, но съществуват и възможности да я усъвършенстваме. Дали това става като редовно заучаваме наизуст различни текстове или като се стараем преди всичко да осмислим онова, което искаме да запомним?
Отговори на тези въпроси ще дадат видният ни невролог професор Лъчезар Трайков и доцент Цветан Асенов, педагог и психолог, преподавал дълги години в Учителския институт в Бургас, автор на книгата „Възможности на паметта”.
Ще разберете колко важно е четенето на различна литература като упражнение за паметта.
Ще научите как настроението ни влияе на запаметяването и колко е важно да поднасяме информацията с усмивка, ако искаме да бъде запомнена.
Ще припомним и кои храни са полезни за работата на мозъка.

12 октомври
Памет и спомени
От най-древни времена хората са се стремяли да оставят спомен за себе си и за общността, в която са живели. Интересни факти за цели епоси на народите от Средна Азия, предавани по памет от поколение на поколение, ще разкаже проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури.
Ще стане дума за умишлените или неволни грешки в мемоарите, оставени за поколенията. Обяснение за някои от тези грешки ще даде проф. Лъчезар Трайков, водещ наш невролог, директор на Александровска болница.
За мемоаристиката и значението й като извор на знание за съответната епоха ще говорят писателят Деян Енев и литературният критик Георги Цанков.

2 октомври 
Механизмите на човешката памет
Как действа паметта, какви са различните й видове – какво означава краткосрочна и дългосрочна памет? Кои са причините да не си спомняме определена информация, защо понякога е здравословно да забравим?
Събеседници: проф. Лъчезар Трайков, водещ наш невролог, директор на Александровска болница, и дългогодишният педагог и психолог доцент Цветан Асенов, който е преподавал в Учителския институт в Бургас.

вторник, от 16.00 часа
По публикацията работи: Гергина Дворецка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25