Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните градове на света: Печ

Вече почти две години всяка трета неделя от месеца пътешестваме из Европа и разглеждаме най-известните й градове през една малко по-различна призма: запознаваме се с музикалната им история и традиции. Редовните ни слушатели помнят, че миналата година, освен обиколките на някои „хитови” дестинации като Виена, Лондон, Париж, Рим, Милано, Москва и Венеция, имахме и друг, уникален шанс: благодарение на членството ни в Европейския съюз за радиоразпръскване, успяхме да чуем съвсем актуални „документални записи” от концертите, състояли се в две от трите европейски столици на културата за 2010 - германския град Есен и световния мегаполис Истанбул.
Последната, трета част от нашата своеобразна трилогия, ще бъде унгарският град Печ, който макар и да не може да се сравнява по размери с Есен и Истанбул, все пак успя да постигне необходимото, за да стане културна столица на Европа.
В миналото Печ е известен като Софиана и преди 1500 години е бил столица на римска провинция. Днес той има население от около 160 000 жители и е съхранил вековни паметници на културата като джамия от 17 век, превърната в църква, и един от най-старите университети в Европа - от 1367 г. от крал Лайош Първи.
През 2000 година Печ бе обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство, а избирането му през 2010 за европейска столица на културата определено имаше голямо въздействие върху града, туризма, университета и всичко останало. Знаем, че по принцип Европейският съюз харчи по 1, 5 млн. евро за всяка столица на културата. Като цяло обаче Печ инвестира в своето обновяване цели 170 млн. евро! Строителство, ремонт на инфраструктурата за посрещане на туристи... почти всеки ден имаше нещо организирано - като уличен театър, фотоизложби, филмови фестивали... Театърът, концертната зала и центърът за изложби бяха реновирани и готови да посрещнат стотиците хиляди посетители, привлечени тук от великолепната инициатива на Европейския съюз за опазване на културното наследство и взаимното опознаване на гражданите на Съюза. Надявам се, че за това ще допринесем и ние в неделната ни музикална вечер! 
Ще ви предложа документални записи, които получихме от унгарските ни колеги по линия на Еврорадио. Ще звучи музика от Бритън, Доницети, Телеман, Качини, Пуленк и унгарските композитори Бела Барток и Йохан Георг Ликъл. А изпълнители са световноизвестният камерен оркестър „Ференц Лист” с диригент Янош Рола и брилянтният тромпетист Габор Болдочки, представили се в „Романи Хол” на 12 ноември 2010, както и великолепният вокален състав „УниКум Лауде”, Катедралният хор „Моцарт” и оркестър „Панон” от град Печ, който през 2011 отбелязва 200 години от своето създаване.

неделя, 23 януари от 19.30 часа

По публикацията работи: Аделина Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Бенджамин Бътън" на сцената на Областния музикален театър Линц

През 1860 година в Балтимор се ражда Бенджамин Бътън, но не като малко, сладко бебе, а като брадясал старец. Съдбата му е предначертана: той ще изживее живота си в обратен ход и от ден на ден ще става… все по-млад. Когато на 50-годишна възраст Бътън се запознава с почти 30 години по-младата от него Хилдегарде, главният герой трябва всичко да заложи..

публикувано на 16.05.24 в 18:21

Програмата на еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2024 г.

16 май Свири Симфоничният оркестър на Шведското радио с диригент Даниел Хардинг. 3.00 часа – Антонин Дворжак (1841-1904), симфонична поема "Пладнешката вещица", оп. 108. 3.17 часа – Бела Барток (1881-1945), Концерт за цигулка № 1, Sz.36. Солист: Вероника Еберле (цигулка). 3.42 часа – Никола Матеис (ок.1675-1737), "Фантазия Алия". Изпълнява Вероника..

публикувано на 15.05.24 в 15:05

Дължа всичко на вас!

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“. Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса...

публикувано на 15.05.24 в 10:30

Старозагорската опера кани ценителите на жанра на нова вълнуваща премиера – "Норма" от Белини

Специален гост на "Неделен следобед" отново е режисьорът Огнян Драганов. Поканих го във връзка с предстоящата премиера на Държавна опера Стара Загора – "Норма" от Винченцо Белини, която ще бъде представена на 16 и 17 май. Огнян Драганов:   "Норма" действително е заглавие, което всеки един театър трябва да възстановява от време на време, защото..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05