Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Светът на подправките”: История на подправките

Способни да придават на храната божествен вкус, уханните подправки предизвиквали богатите още от древността да плащат за тях със злато, за да бъдат неизменна част от трапезата им. Подтиквали смели мореплаватели да търсят пряк път към Индия, един от източниците на ценните овкусители: черен пипер, индийско орехче, канела, карамфил и кардамон.
Владетелите заимствали в одеждите си ярките цветове на царствения шафран и куркумата като символ на височайш белег, които заедно с толкова други подправки овкусяват храната ни, насищат я с неустоим аромат, украсяват я, консервират я, предпазват ни от болести и подобряват настроението ни. Тичинки, семена, шушулки, листа, клонки, коренчета, изпълнени с етерични масла, витамини, минерали имат силата да насищат голяма част от сетивата ни.
Още от древността народните вярвания им придават магически свойства. И до днес някои носят скилидки чесън и коренче куркума като защита срещу злите духове. Според древното индуско учение Аюрведа, кардамонът придава на характера способност да избягва конфликтите и да прощава обидите. Чрез неговата употреба се преодоляват конфликтите в семейството и се изгражда търпимост към неприятните хора. Кардамонът премахва и натрапчивите мисли за ненужни покупки.
Тънкият аромат на подправките, изпълнен с толкова много живот, ще ни води в цикъла „Светът на подправките” всеки четвъртък на месец декември в „Радиоенциклопедия”.
Първото предаване е посветено на историята на подправките и географските открития, свързани с търсенето им; видове подправки; класификация на подправките.
Участват: Десислава Иванова от БАН, Румен Тодоров, учен в областта на месопреработването, и Виктор Кънчев, готвач.
По публикацията работи: Елена Кортел


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 1 – Смисълът на един лавров венец

Цикълът разказва в четири епизода  за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 06.08.24 в 12:01

Вокалният педагог на Сан Ремо с безплатен мастър клас във Варна

Специално, за да бъде член на журито на младежкия конкурс за изпълнение на песен от филм или мюзикъл "Киното – моя любов, моя песен", подкрепен от община Варна, от Италия пристигна Иван Лазара. Той е вокален треньор на фестивала в Сан Ремо и музикален директор на West Scotland University в Рим. Човекът, който извайва гласовете на италианските звезди се..

публикувано на 04.08.24 в 13:05

България е основател на Международната олимпиада по математика

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала от най-престижното състезание по математика в света за годината, 65-ата Международна олимпиада.  "Това е най-старото математическо състезание в света и служи като пример за съставяне на всички състезания, като България е една от основателките на тази олимпиада, тъй като заедно..

публикувано на 04.08.24 в 09:45

Габровската техническа гимназия

Професионалната техническа гимназия в Габрово е създадена през 1893 г. първо като кожарско училище с името на д-р Никола Василиади, на чието щедро дарение дължи съществуването си. Никола Василиади е роден в Букурещ, където семейството му се е преселило около началото на XIX век след опожаряването на Габрово и в търсене на сигурност и поминък...

публикувано на 03.08.24 в 12:15
Музеят на мозайките в турския град Шанлъурфа представя една от най-ценните колекции на мозаечното изкуство

Какви истории разказват мозайките

Музеят на мозайките в град Шанлъурфа е нов музей, но съхранява едни от най-добрите образци на древното мозаечно изкуство. През 2006 г., по време на строителни дейности, на това място е открит голям римски комплекс и по-късно е изграден музеят. Разположен е на голяма площ – от близо 6 декара, и днес тук могат да се видят множество изображения на..

публикувано на 02.08.24 в 14:10