Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият български актьор Георги Калоянчев почина днес

Снимка: Сатиричен театър
Роден е на 13 януари 1925 г. в Бургас. Завършил е актьорско майсторство при Стефан Сърчаджиев в Държавното висше театрално училище (днес НАТФИЗ) през 1952 г.
Играл е на сцените на Народния театър „Иван Вазов” (1952-1957) и в Сатиричния театър от създаването му през 1956 г., участвал и в постановки на Пернишкия работнически театър, Младежкия театър и Военния театър.
В Сатиричния театър негови знаменити шедьоври са ролите му в „Дървеница” от Вл. Маяковски (Присипкин), „Ревизор” от Н. В. Гогол (Хлестаков), „Удържимият възход на Артуро Хи” от Б. Брехт, „Големанов” от Ст. Л. Костов, „Смъртта на Тарелкин” от А. В. Сухово-Кобилин, „Свинските опашчици” от Я. Дитъл (Венда Цабр), „Старчето и стрелата” от Н. Русев (Старчето), „Г-н Балкански” от Г. Данаилов по Алеко Константинов – пиеса написана специално за 60-годишнината на актьора, и др.
Играе в над 50 игрални и тв филми. Дебютира с филма „Утро над родината” (1951 г.), следват незабравимите му роли в „Специалист по всичко”, „Вълчицата, Инспекторът и нощта”, „Най-дългата нощ”, „Привързаният балон”, „Езоп”, „Нощните бдения на поп Вечерко”, „Бон шанс, инспекторе”, „ За къде пътувате”, „Неочаквана ваканция”, „Криворазбраната цивилизация”, както и ролята на Бай Ганьо в знаменития филм на Иван Ничев „Бай Ганьо тръгва за Европа”.
През 2003 г излиза биографичната книга на Георги Калоянчев „Жив съм, Ваш съм”, през 2006 г. получава Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество, а едно от последните признания към големия му талант е номинацията му за Мъж на годината на 2012 г.
„Аларма” тази вечер се покланя пред паметта на големия артист като припомни една песен в негово изпълнение „Панта рей” от „Златния кос”, 1976 г.
По публикацията работи: Ася Чанева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 15-ото издание на Международния фестивал "Златен кукер" в София

Аулата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и тази година ще е домакин на 15-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер" от 8 до 12 май в София. Фестивалът ще представи богата програма с прожекции на най-добрите филми в областта на анимационното изкуство , селектирани в десет различни категории, Майсторки класове ,..

обновено на 08.05.24 в 18:11

"Моята обич ще те посрещне" – новата книга на Петър Андасаров

Поетът Петър Андасаров издаде нова стихосбирка с избрана любовна лирика, озаглавена "Моята обич ще те посрещне". Книгата е илюстрирана от Кеазим Исинов. "Всяко едно стихотворение на Петър Андасаров докосва читателя с интонационна и ритмическа лекота, с оригинална образност, с диапазон от контрастни чувства, които лирическият говорител не крие зад..

публикувано на 08.05.24 в 17:52

Никога сянката не е толкова тъмна, че да няма светлина

Серия рисунки, колажи, принтове и обекти показва Десислава Христова в галерия "Аросита" в София. Вълнуват я и изследва сенките и светлината в тях, не само външните, а и най-тъмните, тези, които отчаяно крием от себе си и от другите. "На мен ми харесва да откривам светлината в сенките, да търся ярките цветни неонови проблясъци в хора, обекти и..

обновено на 08.05.24 в 16:19
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46