Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Музикални пътешественици”: Тибетски звуци, първа част

В първата ни среща за тази година ще ви запознаем с Людмила Класанова – преподавател в ЦИЕК на СУ „Св. Климент Охридски” по тибетски език и култура. Тя ще представи основните видове тибетска музика днес – светска, ритуална, и т.н. Нейната дисертация „Образът на жената в тибетското изкуство” я прави един от малкото специалисти по тази тема в България, затова е още по-интересен разказа й за тибетския образ на жената в изкуството, по какъв начин той се асоциира в музиката, с какви музикални инструменти и форми е свързан. Посещението нашата събеседничка в тибетски манастир е част от личните й преживявания на тази традиция, а подбраната от нея музика само ни подпомага в поредното „Музикално пътешествие” по света.
По публикацията работи: Александър Заралиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осмо издание на Фестивала на етносите 2024 в Котел

На 26 юли в парк "Изворите" край Котел се открива традиционният Фестивал на етносите, багрите и котленския килим. От 2016 година организатор на събитието е Община Котел.  "Осмото издание на фестивала е тази година. Амбицията първата година беше да покажем богатата палитра от цветове на котленските килими, както и богатството на четирите..

публикувано на 23.07.24 в 17:15

Седенето – "новото пушене"

"Тихи убиици" наричаме вредните навици като пушене, пиене на алкохол, неправилно хранене. Хората не сме създадени да стоим на стол толкова дълго, колкото го правим, и тази промяна има своята висока цена . В "Науката не спи" Никола Кереков разкрива вредите от "новото пушене" – а именно седенето.  Застоялият живот е нещо, към което съвременният..

публикувано на 23.07.24 в 14:05
Валери Александров-Валекс

Трудно ще е бъдещето на българския карикатурист

"Какво мога да кажа за политиците и карикатурата ли – правил съм две самостоятелни изложби в Народното събрание, през 1991 – с политически шаржове и карикатури. Тогава това беше нещо ново, целият парламент се беше струпал на откриването на тази изложба, имаше коментари и доста интересно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" Валери..

публикувано на 23.07.24 в 10:00

Непознатата Мария Магдалина

В представата на повечето българи образът на равноапостолната Св. Мария Магдалена е странна смесица, формирана от евангелски послания, некононични писания, легенди и чисто художествени творби – литературни или не.  През вековете този образ е претърпял  странно развитие – от блудница до светица. Как е бил изчистен този образ до степен през 1988 г. Св...

публикувано на 23.07.24 в 09:51
Наталия Маева е Европейски шампион по бадминтон в категория 50-59 години!

Какви са възможностите за спортна изява на трансплантирани хора

В Лисабон бяха открити Европейските игри за трансплантирани и диализирани. Спортистите се състезават в различни видове спорт – лека атлетика, тенис, тенис на маса, бадминтон, плуване... над 10 вида спорт. За първи път България участва със свой отбор.  Това е празнуване на самия живот, който може да продължи в различна форма, въпреки невероятно..

обновено на 22.07.24 в 18:28