Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Великата спирала“: Креационизмът срещу Дарвин

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Пощенски марки, посветени на живота и делото на Чарлз Дарвин, по повод 200-годишнината от рождението му (Лондон, Великобритания, 2009 г.)
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Вярващ човек ли е бил Дарвин и защо цели двадесет години отлага публикуването на своята теория за еволюцията? Какви са доводите на съвременните креационисти, самонарекли се още „представители на така наречения „интелигентен дизайн“, за да стигнат в наши дни някои любители на крайностите до идеята за забрана за изучаването на Дарвин в отделни училища в САЩ и Великобритания?
И твърдял ли е в действителност английският естествоизпитател, че човекът е произлязъл от маймуната или твърденията му се свеждат до нещо доста по-различно, раздразнило навремето не само църковните служители, но и редица аристократи във викторианска Англия?
Отговорите: от зоолозите Марио Лангуров, Тихомир Стефанов, Николай Симов и биолога Стоян Лазаров.

22 април


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Срещата на две хилядолетия през погледа на проф. Владко Панайотов

Неотдавна чл. кор. проф.  Владко Панайотов представи третия том от мемоарите си “Срещата на две хилядолетия през моя поглед”.  В "Покана за пътуване" преди време той разказа за 12-те си години в Чили, където в знак на признателност за заслугите му към минното дело там, президентът го наградил с най-високия орден, който се дава на чужденци „Бернардо..

публикувано на 08.12.21 в 14:35
Александър Проданов

Александър Проданов и физиката като изкуство

„Моето име е Александър Проданов, ученик съм в Математическата гимназия в Казанлък и съм 12 клас в момента. Олимпиец съм и участвам в ученически олимпиади по физика и математика. През последните няколко години участвам най-вече в международни олимпиади по физика и съответстващи национални олимпиади, които играят роля за подбор за тях. И… така.“ Така..

публикувано на 06.12.21 в 16:55

Похабеното богатство в краката ни

Два пръстена от минерални извори обграждат Витоша, а в София и околностите ѝ има 31 обособени находища с общо 75 водоизочника на минерални води по данни на „Визия за София“. Символът на минералните извори е изобразен и на герба на града. Същевременно от чешмите пред Централна баня водата се излива със скорост 7200 литра на всеки час директно в канала, а..

публикувано на 06.12.21 в 12:49

Парадоксът на Джевънс

Как става така, че днес използваме по-икономични и енергоспестяващи уреди, а концентрацията на въглероден диоксид не намалява, напротив увеличава се, а технологичният напредък не ни изважда от въглеродната зависимост? Има парадокс в това, че все по-ефективната употреба на даден ресурс не намалява общата му консумация . А парадоксът е известен..

публикувано на 04.12.21 в 13:15

„Заедно и след дома“ – стипендия на фондация „Подарете книга“

Новата програма на фондацията е насочена към младежи между 18 и 28 години, излезли от социалните институции. Еднократната стипендия е в размер до 1000 лева и е предназначена да подкрепи младите в самостоятелния им живот след дома. За някои от тях това ще е професионален или шофьорски курс, за други – преместване на ново местожителство, продължаване на..

публикувано на 03.12.21 в 14:45
Подкасти от БНР