Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леко повишаване на избирателната активност има във Франция

Във Франция избирателната активност отбелязва леко повишаване в сравнение с тази на последните евроизбори, въпреки че остава относително ниска.

35,07% от френските избиратели бяха гласували до 17 часа, сочат официалните данни. Активността е малко по-висока от тази в същия час на европейските избори през 2009-а г. (33,18%).

Няколко нередности с липсващи бюлетини смутиха вота и предизвикаха критики. Крайнодесният Национален фронт отправи обвинения за опит за фалшификация, които бяха опровергани от Министерството на вътрешните работи.

Гласувайки в град Тюл, френският президент Франсоа Оланд изказа солидарността на Франция с жертвите на атентата в Брюксел.

Борбата срещу антисемитизма и расизма е европейска кауза, заяви той.

Пред българското посолство в Париж нямаше навалица. В ранния следобед в трите парижки секции бяха гласували около 550 наши сънародници. Вотът протича спокойно и при добра организация. 11 български избирателни секции са открити във Франция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Ниска избирателна активност се очаква от евроизборите

Първите предварителни резултати на европейско ниво се очаква да бъдат обявени малко след полунощ в Европейския парламент в Брюксел, където са акредитирани над 1200 журналисти от цял свят. Също там по-късно се очаква да пристигнат и някои от европейските..

публикувано на 25.05.14 в 19:08

По-висока активност на българите във Великобритания в сравнение с евроизборите през 2009-а г.

Българите във Великобритания провяват по-голяма активност отколкото на предишните европейски избори през 2009 година. Сънародниците ни упражняват правото си на глас в 25 секции на Острова. Повечето от тях са в Лондон, като този път се гласува не..

публикувано на 25.05.14 в 18:54

Германците с по-висока активност от последните евроизбори

25% от избирателите в Германия са гласували до 14 часа. Това е сравнително висока активност на фона на останалите държави-членки. Първите резултати ще станат ясни след затварянето и на последната изборна урна в 28-те държави в общността...

публикувано на 25.05.14 в 18:51