Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Михаил Хаджимишев

Михаил Хаджимишев е един от най-изявените български оперни режисьори в периода след Втората световна война. От 1946-а до края на 70-те години на ХХ век той прави постановки освен в Софийската опера, и във всички останали театри в страната, както и в чужбина.

Михаил Хаджимишев е роден на 19-и юни 1914-а г. в Боровец. Баща му е дипломат, а майка му - художничка, но и двамата обичат музиката и често я изпълняват сами на домашни концерти.

Висшето си образование Хаджимишев получава във Франция, но вместо право, както е предвидено, завършва Скола Канторум - Париж като възпитаник на Венсан д'Енди по теория и на Дюпре по пеене.

След завръщането си в България той продължава да учи пеене и изнася концерти, а работи активно и като музикален журналист. За известно време чете новините на английски език по Радио София. От 1946-а година се насочва към режисьорската работа.

Чуйте още подробности от биографията на Михаил Хаджимишев, както и изказвания на Петър Увалиев и на самия режисьор, съхранени в Златния фонд на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14