Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринарите искат оставката на ръководството на Агенцията по храните

Снимка: Радио Шумен

Българският ветеринарен съюз организира национален протест срещу политиката на Агенцията по храните. Организаторите искат наказания на висши чиновници заради допускането на заразата от "син език" по селскостопанските животни и учредяване на самостоятелна национална ветеринарно-медицинска служба.

Д-р Мирослав Първанов от Българския ветеринарен съюз каза в предаването "Преди всички", че днес е четвъртият национален протест в рамките на 2-3 години.

Не съм чул за друг такъв по света. Не знам какво още да направим. Днес организираме протест пред сградата на Агенция по храните под наслов "Липса на стратегия, организация и управление на ветеринарномедицинската дейност". Защото в тази сграда се намират основните виновници за неадекватните мерки и за кризата, в която се намираме.

Д-р Първанов посочи три проблема:

На първо място е синият език. Ветеринарите посочват, че вземането на кръвни проби и обявяването на резултатите е много мудно. Това обяснява мащаба на бедствието. Бройката на заразените животни, 3-4 хиляди, която обявиха наскоро, е само в областите Хасково, Кърджали и Смолян. Но според нас в никакъв случай не са по-малко от 15-20 хиляди животни. Половината не са маркирани. Нямам представа как държавата ще обезщети стопаните, на които умират животните, на които не е диагностицирано заболяването. В момента се разпространява заболяване от типа на туберкулозата. Чиновниците укриват информация и месо от заразени животни има на пазара. Чиновниците си признаха и днес има вече изклани над 300 крави.

Искаме МС да потърси най-строга отговорност на съответните длъжностни лица в Министерството на земеделието и в Агенцията и тези хора да бъдат отстранени.

Да бъдат отменени всички заповеди на началника и заместник-началника, свързани с изпълнението на държавната профилактична програма. Да се спрат всички репресивни мерки от страна на ръководството на Агенцията - заплаха, принуда, натиск. Ветеринарно-медицинската служба трябва да премине на пряко подчинение на Министерството на земеделието.


Интервюто на Веселина Миланова с д-р Мирослав Първанов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Българският ветеринарен съюз организира национален протест

Българският ветеринарен съюз организира национален протест заради липсата на ясна стратегия във ветеринарномедицинската дейност в България. Според медиците неадекватните мерки от страна на държавата и Агенцията по храните са довели до масово..

публикувано на 04.09.14 в 08:00