Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20-ата Седмица на съвременното изкуство започва в Пловдив

Снимка: Петя Генова

Тази вечер в Пловдив се открива 20-ото издание на Седмицата на съвременното изкуство. В пространството на Баня "Старинна" 14 автори от България и чужбина представят своите творби, обединени от мотото "Несъгласие”.

През пролетта на 1995-а група художници "окупират” изоставената Баня "Старинна" и организират първата Седмица на модерните изкуства. 

След 20 години оценката ни е, че постигнахме много, но оставаме несъгласни с реалностите, които ни заобикалят, казва Емил Миразчиев от Сдружението "Изкуство днес”.

Отличаващо в този проект е това, че тук в този проект можете да видите една доста богата палитра от изразни средства и артисти на различно поколенско ниво. Затова мащабът на различията на посланията и изразните средства е доста богат и доста характерен за това, което се случва в момента в съвременното изкуство.

Кураторът на изложбата Яра Бубнова подчертава, че в селекцията на авторите и творбите е била водена от няколко актуални и специфични за България теми:

Това са отношенията между половете и законовата логика на тяхното съществуване в страната - това са разводите, това са и гей браковете. Това са взаимоотношенията с историята, паметниците, официалната ни история, която толкова трудно се поддава на критика и преработка. Избори, резултатите от тези избори. Това е критика към различен тип институции, които съществуват в нашето общество, институциите, които, естествено, са свързани с упражняване на някаква власт. 

Със своето недоволство от случващото се в Украйна в Седмицата на съвременното изкуство участва и художничката Лада Наконечна от Киев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14