Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 творци ще се включат в десетото издание на пловдивската „Нощ на музеите и галериите"

Снимка: БТА

500 творци ще се включат в десетото издание на пловдивската „Нощ на музеите и галериите" довечера и утре вечер. Програмата включва 120 събития.

Тази вечер очакват своите посетители 27 музеи и галерии, а утре в програмата, озаглавена "Култура и клуб", ще се включат читалища, книжарници, ателиета, кина, театри и клубове. И в двата дни има събития и в други градски пространства. По традиция са подготвени и забавления за децата. Има и специална юбилейна програма, разказва Виктор Янков, фестивален директор на "Нощ" - Пловдив:

Местата, които ще отворим, си заслужава да бъдат видени по начина, по който ще изглеждат в нощта. Много малко хора са влизали в Евангелската съборна църква, където ние ще направим в двете вечери концерти и пърформанси, кино "Космос", тютюневия склад, той не е една точка, той е цяла история за Пловдив, училището по дървообработка е абсолютен експеримент от наша страна тази година. Това е една от първите баухаус сгради в Пловдив, разбира се, Старият град и Капана ще бъдат пълни със събития. 

Веселина Сериева, управител на фондация "Отворени изкуства" с оценка за изминалите 10 години:

Когато стартирахме "Нощта на музеите и галериите", някак си имаше един спаднал дух в Пловдив, нали, на това може ли, не може ли да се учи култура, какво става с аудиториите.  Лека-полека Пловдив, според мен, живна и "Нощта на музеите и галериите" започна да привлича все повече фенове.

За по-лесна ориентация в големия афиш на събитието организаторите готвят два информационни пункта, откъдето всички посетители ще могат да си вземат подробна програма и карта, за да планират маршрутите си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14