Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма дете, което да не е подходящо за осиновяване

Над 2 млн. души в България са засегнати от въпроса за осиновяването - тема, за която дълги години се говореше полугласно. Осиновяваше се тайно, често с подкупи. Децата с неподходящ произход или здравословни проблеми оставаха в домовете, а хората, които осъществяваха мечтата си да станат родители и даряваха семейство на изоставените мъници не искаха никой да знае за това, дори и децата им. Стереотипи, които се рушат трудно. Предразсъдъци, които са нелогични и противоречащи на емоцията, гордостта и публично споделената радост от това щастливо житейско събитие. Малко известен факт е, че до 9 септември 1945 г. в знак на признание осиновяванията са били обявявани официално в Държавен вестник.
Преди броени дни Българската асоциация „Осиновени и осиновители” и Националната мрежа за децата проведоха първия у нас Информационен ден за осиновяването в 15 града от страната. Подкрепиха ги всички неправителствени организации, които работят в областта. „Няма дете, което да не е подходящо за осиновяване. Има деца, които не са готови за среща с осиновители и осиновители, които не са наясно с желанието си за дете”, казват инициаторите на кампанията, чиято цел е да окуражи семействата към тази стъпка и да им каже къде могат да потърсят подкрепа. Лесно ли е да осиновим дете в България и как да получим помощ преди и след това? - разговор с Теодора Танева, председател на Фондация за осиновени и осиновители „Палечка”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой има нужда от "Репортери без граници"

Кой има нужда от Индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“, доколко е важен за медиите и правителствата в различни държави по света и как влияе на обществените нагласи към тях – поглед отвън и отвътре. В „Мрежата“ по програма Христо Ботев коментират  журналистите: Христофор Караджов, преподавател по журналистика в..

обновено на 24.05.20 в 14:15

Платформа А6 – единственото покрито мултифункционало пространство

Единственото покрито мултифункционало пространство “Платформа А6” цели да съхрани събитията, осигурявайки възможност за провеждането им при спазването на всички противоепидемични мерки. То ще функционира от 1 юни и се намира пред НДК. В следствие на кризата с разпространението на коронавируса и последвалите от нея тежки икономически..

публикувано на 24.05.20 в 11:08

Духовната слепота

"Аз съм светлината на света, който Ме последва, той не ще ходи в мрак, а ще има светлината на живота", казва Спасителят. От Евангелието разбираме, че телесно слепите търсят помощ от Христос и Той им връща зрението.  Духовно слепите, за разлика от тях, избягват светлината, противят се на Сина Божи, гледат да Го унищожат, за да могат спокойно да..

публикувано на 24.05.20 в 08:05
Христо Грозев

Христо Грозев: Отговорите на властта са плесница в лицето на журналистиката

Достоен ли е казусът с Васил Божков да стане обект на журналистическо разследване , коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" разследващият журналист Христо Грозев от сайтa „Bellingcat“, носител на наградата за разследваща журналистика „The European Press Prize“ . „Разбира се, че този казус е повод за журналистическо разследване...

публикувано на 23.05.20 в 13:51

Грешките на работодателите, които уволняват служители по време на криза

Много работодатели прибягват до съкращаване на работно време и на служители, и до намаляване на заплатите. Какви подводни камъни се крият при такива ситуации? Ще бъдат ли затрупани съдилищата с такива казуси? „Грешките на работодателите, които уволняват работници и служители по време на криза, могат да бъдат обособени в три категории – уволнение на..

публикувано на 22.05.20 в 13:55