Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма дете, което да не е подходящо за осиновяване

Над 2 млн. души в България са засегнати от въпроса за осиновяването - тема, за която дълги години се говореше полугласно. Осиновяваше се тайно, често с подкупи. Децата с неподходящ произход или здравословни проблеми оставаха в домовете, а хората, които осъществяваха мечтата си да станат родители и даряваха семейство на изоставените мъници не искаха никой да знае за това, дори и децата им. Стереотипи, които се рушат трудно. Предразсъдъци, които са нелогични и противоречащи на емоцията, гордостта и публично споделената радост от това щастливо житейско събитие. Малко известен факт е, че до 9 септември 1945 г. в знак на признание осиновяванията са били обявявани официално в Държавен вестник.
Преди броени дни Българската асоциация „Осиновени и осиновители” и Националната мрежа за децата проведоха първия у нас Информационен ден за осиновяването в 15 града от страната. Подкрепиха ги всички неправителствени организации, които работят в областта. „Няма дете, което да не е подходящо за осиновяване. Има деца, които не са готови за среща с осиновители и осиновители, които не са наясно с желанието си за дете”, казват инициаторите на кампанията, чиято цел е да окуражи семействата към тази стъпка и да им каже къде могат да потърсят подкрепа. Лесно ли е да осиновим дете в България и как да получим помощ преди и след това? - разговор с Теодора Танева, председател на Фондация за осиновени и осиновители „Палечка”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как актът за цифровите пазари ще помогне на българските компании?

Актът за цифровите пазари (The Digital Markets Act) ще помогне на българските компании – доставчици на цифрови услуги, да се развиват в Единния вътрешен пазар в Европейския съюз, в който ще се прилагат едни и същи правила. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на семинар "Европейски законодателен акт за цифровите пазари..

обновено на 22.02.24 в 14:49
Владислав Панев

Клуб "Ускорение" предлага мерки за развитието на страната

Клуб "Ускорение", нова надпартийна и визионерска организация, ще тласка България по най-бързата писта чрез идеи и законодателни промени. Клубът беше учреден на 6 февруари по инициатива на депутата от "Демократична България“  Владислав Панев,  който отдавна твърди, че България има шанс да се развива на висока скорост в ЕС, ако направи определени..

обновено на 22.02.24 в 13:00

Професия лобист – същност и европейски практики

Насред нашумелите обществени скандали, свързани с корупционните практики у нас, разговорът за търговията с влияние и Закона за лобизма е особено актуален. През годините се появяват различни законопроекти за регулация, но материята остава непозната, а нерегламентираният натиск върху обществения и политически живот изглеждат невъзможни за..

публикувано на 22.02.24 в 12:00

Евгени Черепов: Пожелавам повече почивки от бързото живеене!

Вълнуващата история на Евгени Черепов, учителя по български език и литература в гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора, е жив пример за пътя на преоткриване и посвещение. Неговата преходна фаза от инженер към учител и писател подчертава не само личната му трансформация, но и възможностите, които литературата предоставя за вдъхновение и образование..

публикувано на 22.02.24 в 10:59
Доц. Росен Калпачки

Съвременното лечение на инсулт в България – възможности и проблеми

НЗОК и Лекарският съюз подписаха анекс към Националния рамков договор за медицински услуги. Промените засягат и съвременното лечение на инсулт у нас. Как се финансира то и с какви предизвикателства се борят специалистите в България – интервю с доц. Росен Калпачки, невролог, председател на Българското дружество по инсулт, началник на Клиниката..

публикувано на 21.02.24 в 14:27