Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сватбата на Фигаро" пряко от Метрополитън опера - в столичен киносалон

Илдар Абдразаков и Марлис Петерсен
Снимка: Метрополитън опера

Сезон 2014/2015-а на програмата „Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк“, която започна със запомнящото се присъствие на сопрана Анна Нетребко като кръвожадната Лейди Макбет, ще продължи още тази събота в Cinema City София с нещо много по-ведро - „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт под палката на Джеймс Ливайн - дългогодишния музикален директор на Мет и артисти от различни държави, но на елитно световно ниво: Илдар Абдразаков от Русия в главната роля, Марлис Петерсен (Германия) като Сузана, шведът Петер Матеи като Граф Алмавива и дебютантката Аманда Маджески като неговата съпруга, Графинята. В ролята на Керубино ще бъде Изабел Ленард.

Едно от големите предимства на преките излъчвания на кино е, че в антракта има срещи зад кулисите с участниците, които, макар и под напрежение, са много отзивчиви. 

Режисьор на продукцията е знаменитият Ричард Еър, известен най-вече с филмите си "Айрис" и "Записки по един скандал", за които е номиниран за наградата "Оскар". "Сватбата на Фигаро" е третата постановка на Еър в Метрополитън, след "Манон" и "Кармен".

За първи път от 1941 година насам, сезонът на Метрополитън опера бе открит с комедията на Моцарт. А този сезон е юбилеен за театъра - 130-и поред. На 22 септември освен в залата на Мет, "Сватбата на Фигаро" са гледали още стотици зрители на открито, благодарение на огромни екрани на Times Square и Josie Robertson Plaza в Ню Йорк.

„Сватбата на Фигаро“ от Моцарт българската публика може да гледа в пряка прожекция от Ню Йорк на 18 октомври от 19.50 в Cinema City - Mall Of Sofia.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14