Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперетната звезда Анелия Шуманова отново на сцената на Музикалния театър

Снимка: БГНЕС

На 22-ри октомври /сряда/ от 19 часа голямата българска оперетна артистка от златното поколение на Националния музикален театър "Стефан Македонски" Анелия Шуманова ще се качи отново на любимата сцена, този път в партньорство с артисти от следващото поколение звезди на оперетата – Добрина Икономова, Валентина Корчакова, Еделина Кънева, Марчо Апостолов, Марио Николов и Пеньо Пирозов. В концерта под диригентството на Юли Дамянов са включени  две знакови за Анелия  Шуманова  изпълнения – арията на Ханна Главари "Виля" от "Веселата вдовица" на Франц Лехар и дуета на Силва и Едвин "Помниш ли ти" от "Царицата на чардаша" на Имре Калман.

  

Ще гледаме и премиерата на документалния филм "Пея за любовта", събрал звездни мигове и творчески превъплъщения на Анелия Шуманова. Режисьор е Людмил Колев, сценаристи – Татяна Коларова и Анелия Дошева, оператор – Михаил Георгиев. Консултант е един много ерудиран специалист в областта на музикалния театър – музиковедът Румяна Каракостова.

Защо "Пея за любовта"? За да станеш голяма звезда в музикално-сценичните изкуства, не е достатъчно да притежаваш талант и трудолюбие. Трябва и да обичаш, казва екипът, реализирал филма. И доказателство за това са думите на самата Анелия Шуманова: Ако не можеш да почувстваш музиката, която изпълняваш, не посягай към нея! 

Сред ролите, към които тя посегна с обич и останаха емблематични в нейния репертоар, са Елена от "Хубавата Елена" на Офенбах, Адела и Розалинда от "Прилепът" на Щраус, Виолета от "Теменужката на Монмартр" на Калман, Лила от "Българи от старо време" на Асен Карастоянов.

От звуковия файл чуйте Анелия Шуманова в една от тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14