Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Райна Кабаиванска – Божествената”


По традиция едно културно събитие бележи ярко началото на новия сезон – международния майсторски клас на оперната дива Райна Кабаиванска.Отново изживяхме вълнението да се потопим в харизмата на голямата артистка, да вземем зрънце от мъдростта й, да се стоплим в жизнерадостната й усмивка. Още като влезе в залата, неволно и ти се поизправяш в правилна стойка, а това е първата крачка към физическото и духовното усъвършенстване! Отново слушахме с интерес израстването на учениците й – и в залата, и на гала концертите в София и в Пловдив с оркестъра на Софийската национална опера под диригентството на маестро Найден Тодоров.

Благодаря Ви много,че ни дадохте възможност да изпитаме удоволствие и наслада с душата, слуха и очите от гала концерта на майсторския клас на Райна Кабаиванска, от възможността да я видим на живо и да се докоснем до нейната личност, макар и отдалече! Още в началото, когато взех поканата, аз останах приятно изненадана, очарована и възхитена от нейното оформяне, съдържание и най-много от снимките на Райна Кабаиванска – име, което много българи съхраняват в душата си с гордост, обич и топлота. Самият концерт беше възхитителен, много вълнуващ и издържан във всяко отношение! Когато затворя очи, аз виждам онези млади изпълнители стилно и изящно облечени, които бяха изпълнени с неповторимото чувство да обичат музиката, да й се отдадат с цялото си сърце, с младежка жар, да дават и да надминат себе си. И дано в живота си да постигнат много, защото го заслужават! С удоволствие видях и сред публиката много млади хора! Радва ме, че музиката, която живее от векове, е достигнала до сърцата на тези млади  хора. Какво по-хубаво от това, че все повече млади хора откриват, че има и други звуци, които носят наслада на душата на хората. Още един път Ви благодаря! Желая на екипа Ви да изпитвате многократно онези чувства, които предизвиквате с вашите предавания! Желая все така мелодично и съдържателно да звучи „Каста дива”, написа до Българското национално радио слушателката Божана Арабаджиева, която беше на гала концерта на майсторския клас на Райна Кабаиванска с билети – подарък от Нов български университет и Радиото.

Стипендии за едногодишно обучение в Италия с Райна Кабаиванска получиха италианският тенор Матео Дезоле, сопранът Дарина Линкова , контратенорът Димитър Арнаудов и басът Костадин Мечков от България и сопранът от Чили Роксана Ерера. Гордеем се, че заедно с Фондация „Америка за България“ и една от големите търговски вериги у нас, стипендия за талантливия тенор Матео Дезоле дарява и един от слушателите на „Каста дива“, един от големите познавачи и ценители на оперното изкуство – г-н Георги Добрев.

Ден след като отзвучаха аплодисментите, в навечерието на отпътуването на Райна Кабаиванска за Италия, организаторите на майсторския клас от Нов български университет ни зарадваха с откриването на изложбата „Райна Кабаиванска – Божествената“ в Телефонната палата. Тя представи сценични костюми за някои от коронните роли на Райна Кабаиванска, арт-фотоси от Метрополитън, Ковънт Гардън, Ла Скала, Римската и Софийската опера, задкулисни фотографии с Караян, Калас, Павароти, Доминго и Карерас, както и снимки на фенове в любопитни житейски ситуации като например оперната дива в спортен костюм с боксови ръкавици. Изложбата е част от честванията на предстоящия юбилей на Райна Кабаиванска и беше открита в присъствието на самата оперна прима, която ще посрещнем, живот и здраве, отново през декември за премиерата на биографична книга-албум и аудиодиск и за благотворителния юбилеен концерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта”.

Чуйте в звуковия файл изданието на „Каста дива” за майсторския клас на Райна Кабаиванска и изложбата „Райна Кабаиванска – Божествената“ с гласовете на оперната дива, кмета на София Йорданка Фандъкова, главния редактор на италианското списание „Опера” Сабино Леночи и слушателите на БНР Божана Арабаджиева и Георги Добрев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14