Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Радио – любов моя”: Първите музикални състави на Радио София – ІІ част

| обновено на 20.05.15 в 09:43
Вокална група „Детска радост” с ръководител Парашкев Хаджиев (първият седящ вляво)
Снимка: архив
Заедно с Антоанета Радославова продължаваме темата за първите състави, изнасяли концерти „на живо” в програмата на Радио София. Няколко са формациите, изпълнявали автентична народна музика и фолклорни обработки – Софийската кореняшка група (с ръководител Карло Алиев), Угърчинската група, групата на Цвятко Благоев. През 1936 г. към Радиото се сформира и Народен оркестър с ръководител Иван Кавалджиев. В същата година всяка неделя започва да се излъчва и „Детски час” с песни, приказки и гатанки. В началото го водели артистът от Народния театър Никола Балабанов заедно с певицата Гюрга Пинджурова-Тричкова или с Иванка Митева. През 1937 г. формите на детските предавания започват да се разнообразяват, търсят се нови имена и песничките вече се поднасяли от ученически групи. Първо в ефира се появява групата на Сия Янакиева, а скоро след нея и групата на композитора Парашкев Хаджиев „Детска радост”. От спомена му ще научите колоритни подробности за детските предавания. През лятото на 1937 г. се създава и Камерният радиооркестър със специалната „задача” да изпълнява новонаписани сюити върху народни песни от български композитори. В 30-те години тече дискусията за „българския национален музикален стил” и сюитите, които създават Парашкев Хаджиев, Марин Големинов, Любомир Пипков, Димитър Ненов, Цанко Цанков, Веселин Стоянов, Филип Кутев, Асен Карастоянов, Панчо Владигеров и др., се вписват в тази разгорещена полемика със своя стойностен творчески „отговор”. Музикалният отдел на Радиото лансира идеята и за първия радиоконкурс през 1939 г. „за написването на сюити за оркестъра”. Състезанието е анонимно, първата награда получава Асен Карастоянов за сюитата „Из Родопите”. За период от седем години (оркестърът съществува до голямата бомбардировка над столицата на 10 януари 1944 г.) Радио София продуцира създаването на 274 (!) сюити.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Ангелова

Еврика! Успешни българи: Даниела Ангелова

"Връзката между минало, настояще и бъдеще трябва да се пази " , казва Даниела Ангелова, студентка от Аграрния университет - Пловдив. Тя е млад човек, който обяснява, че в момента има тенденция хората да се завръщат към корените си. За нея обаче това никога не е седяло под въпрос, защото тя винаги е знаела, че иска да се занимава със земеделие...

публикувано на 26.08.24 в 17:00

Високите атмосферни и водни температури променят живота в Черно море

"Наистина температурите, които наблюдаваме, както на атмосферата, така и на водата, са екстремални през последните години и близки до тропичните. Не е нормално, като проследим през последните години, че организмите са се адаптирали при други условия, това е един вид стрес, който предизвиква физиологични смущения и нерядко смърт при организми,..

публикувано на 26.08.24 в 15:35

Във Варна ще се проведе четвъртото за страната ни издание на "Игра за световен мир"

Форматът е създаден още през 1978 г. от американския учител Джон Хънтър. Предназначен е за деца от 9 до 18 години и представлява реалистична политическа симулация, участниците в която се опитват да решат глобални проблеми в областта на икономиката, екологията, международните отношения, въоръжените конфликти и т.н. Целта е да се излезе от кризите с..

публикувано на 25.08.24 в 09:30
Регионален исторически музей - Плевен

Културно-историческото наследство формира идентичността на един народ

"Нашето разбиране е, че културно-историческото наследство е много повече отколкото наука, култура, изкуство, държавно управление и т.н., тъй като всички те могат да се надграждат, усъвършенстват и развиват, докато културно-историческото наследство е овеществена историческа памет, която има своето хронологическо време. За един народ и една..

публикувано на 25.08.24 в 08:15

В музея в Чепеларе има скелет на мечка, живяла в Родопите преди 12-13 000 години

"Музеят на родопския карст представя различни артефакти от Родопите. Експозицията насочва към пещерите и скалите, в които се образуват – варовиците, а след това преминава към биоспелеологията, множеството прилепи и един вид като бръмбара-светломразец, известен с това, че при излизане на светлина умира.  В началото е отдел "Геология", който..

публикувано на 22.08.24 в 14:10