Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската филхармония участва в запис на цигуларя Филип Куинт

Софийска филхармония с дир. Мартин Пантелеев
Снимка: sofiaphilharmonie.bg

Американският цигулар със световна кариера Филип Куинт вече е бил на българска сцена. Дългогодишното му приятелство с главния диригент на Софийската филхармония Мартин Пантелеев доведе не само до неговото участие като солист на оркестъра, но и до избора му точно софийските филхармоници да бъдат негови партньори в "руския албум", посветен на учителя му Андрей Корсаков.


Компактдискът на Филип Куинт, който вече е на световния пазар, включва Концерта за цигулка и оркестър в Ре мажор от Пьотр Илич Чайковски и Струнен квартет №2 в ла минор от Антон Аренски с Лили Франсис, Клаудио Бохоркес и Николас Алтщет. Уникалността на диска е в идеята третата част на цигулковия концерт да бъде записан два пъти, с две различни каденци - авторовата и тази на Леополд Ауер.

Чуйте интересни подробности за записите на диска в интервюто с диригента Мартин Пантелеев (в звуковия файл).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14